入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (6)

994 回覆
99 Like 7 Dislike
太長唔quote
好暴力
咁樣你第日如果加product code改死你
寫係寫到但我鍾意寫formula多啲
你見d vba我都係留番俾人答
姐係樓上巴打打果個會好d?
長遠黎計係
你果個太多野hardcode落去
除非你真係成世都唔會郁個product code

或者你唔諗住留俾下手
除咗hard code唔應該用
仲有唔好用active,select呢d嘢
量大/用得多會好慢,同埋其實好多餘
你google下就搵到好多教學都講點樣直接用你本身要select/active既嘢

仲有個principle,don't repeat yourself
同一樣嘢run多過1次就要寫個function
甚至只run 1次都可以寫,會整到個program易睇d

BTW, 用既次數唔多/好多嘢都唔變既話
錄個Marco再改改咪搞掂,寫都唔駛寫
想計investment return 嘅geometric return

return
10%
20%
-10%
0%
-20%

想計到 ((1+10%) * (1+20%) * ( 1 - 10%) * (1 + 0%) * (1-20%)) ^ (1/5)

如果唔想加多個column 計 (1 + x%)
有冇辦法計到?
={product(1+A2:A5)^(1/count(A2:A6))}
={product(1+A2:A6)^(1/count(A2:A6))}

有冇方法我係B1個下拉式選單(根據Name List果Sheet)到揀人名,然後自動出晒呢個人名係貨A,B,C既資料出黎?好似我第一張圖下面咁(個...係我省略左)

下拉式選單我做左嘅

貨abc嘅第一行topic順序有機會唔同
而我想要嘅資料只有貨品名,sn同數量

諗過開一頁黎將所有資料放晒係同一頁,但似乎要用vba?

R爆頭,麻煩晒大神
Excel白痴想問點解我就咁係一個file copy一個圖表去另一個file,個圖表會變左形,但我一開住original file就冇事,一關之後係new file個圖表又變形。
個座標軸本身單位係日期(e.g 3 march)又變左做堆數字(e.g 44258)
新版有個叫filter()既function應該幾方便可以做到
其他formula就唔太建議,做到,不過太煩
再唔係就vba

先跟column group哂做一齊(data嗰頁)
再match返你想搵既人名
煩到瀨屎

詳情download:
https://drive.google.com/file/d/13QTKg9t3Sq85sFAxatRbweXLpC1hrYz4/view?usp=sharing
係,就係咁煩
玩咗我個半鐘
excel vba 點樣可以自動到期send email ?
有無d template 跟住改?簡單就ok
Google sheet會簡單d
用email & Javascript就搞掂
請問一下,
點先可以好似下圖咁
如果 人名果行有人名, 就自動填 A,B,C 順住咁
唔該晒巴打

搞左我幾個鐘都未搞掂
利申淨係識D vlookup同IF果D

我依家既做法係開一張sheet叫data啦
然後係data到對貨品ABC幾張sheet都vlookup 200行貨品名,SN,數量,打直排,即係夾埋600行咁
做到呢到之後要CALL返出黎就簡單
但問題係,依家200行無問題,但他日有機會過200行
然後要逐個改formula改到我傻,因為我實際要做份野係十幾張sheet要vlookup
我講到1999唔知你地明唔明

同埋想再問問
例如我有條formula係
=vlookup(A1,B:B,x,false)
x呢個可唔可以係C1既值?
即係例如
C1既值係10,咁條式就變左=vlookup(A1,B:B,10,false)
C1既值係22,咁條式就變左=vlookup(A1,B:B,22,false)

巴打你呢個咁勁既excel我聽日扮工果陣先再參詳下
係咪一定要google sheet先用得?excel 2013得唔得架?
唔知係咪你想要既野(填落A2再拉落去)
係呀 , 唔該巴打

除左依樣, 其實仲想
如果拉到去 有句 end既, 咁之後又重頭A B C 反過
我條link係excel嚟,upload咗去google drive
我個excel要加sheet既話
都要手動加嘢,但好易加落去
因為我design嗰陣就係諗你唔止3個sheet,行數又會加
寫到勁長, 已經唔知自己寫左D咩
不過work
唔知點解post唔到文字, 只可以cap圖
其實好好
可以改短既空間都唔多
睇到眼都花 腦都爆埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞