入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (6)

994 回覆
99 Like 7 Dislike
custom?
望落好似會唔得
原來係用呢個
以為用custom
一頁38row
唔該曬
唔識,幫唔到你

Excel本身無呢個功能,要自己整
我大概諗到有兩個方向:
1. dynamic print range
可能得,但唔知點set
2. VBA 整個loop自動落page break
未諗到實際點操作
google搵完甩啲人淨係教用"小計"黎分頁
但係佢淨係識個類別一轉就開新頁
唔識自己就番啲位
睇黎得人手慢慢禁一個方法
SORRY 而家先得閒睇
我睇下點搞
你果單野正路用VBA就得

不過我試下用FORMULA玩先

小計!小計!
https://drive.google.com/file/d/1AOOGCbyo9qzg-C29PaO2EundnDt6on7g/view?usp=sharing
sheet 1 係用formula 加空格模擬個效果
sheet 2 就用vba加page break
睇你自己想要邊個
乜鳩來
Gantz

唔用vba 有冇方法砌到咁
是係A column 一樣既話,就將B column 既野 合埋
你有冇concat
"=ARRAY_CONSTRAIN(ARRAYFORMULA(TEXTJOIN("""",TRUE,IF($C$3:$C$11=E3,$B$3:$B$11,""""))), 1, 1)"

google 搵到了
https://www.howtoexcel.org/formulas/how-to-conditionally-concatenate-a-range-formula/
屌,冇留意array_constrain 係google sheet 啲野嚟,ms excel 可以點做到
咁即係textjoin都冇?
呢啲完全唔關事
你有concat或者textjoin就得
都冇啦,用緊excel 2013
有啲咩大學生應該學定為投入職場作準備?
咁你上面條formula根本一開始就唔用得

anyway
冇TEXTJOIN或者CONCAT只可以分開兩步做

普通indirect就做到
得3頁既話既甚至淨係用IF都應該冇問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞