入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (6)

994 回覆
99 Like 7 Dislike
if function 係咪只要係 non zero condition 都會 return true
countif, sumif 嘅 criteria 點寫
成日想寫條式落去都話 error
criteria 你記住係入句text落去就得
所有logical function 都會當non zero number係true
其實寫式係方便過用 logical function
乜野叫寫式方便過logical function
( ) * ( )
( ) + ( )
我意思係呢啲式
尤其是 or 想限佢中幾多個都得
sor for 1999
if都係logical function
要知道你啲data咩樣先
可以咁樣
=VLOOKUP("A",SORT(G2:H5,2,-1),2,0)
即係將sort formula 加左入去vlookup 條formula 度
有小小1999求救
有冇計係print title上面揀某一格=column a,每一版都唔一樣?
比如話column a1= 日,column a2 =尸
整完page break之後,print title上面果格就會第一版係日。第二版係尸。
Sorry for1999
呢啲要俾個file我摸下先
頁頁唔同咁就唔係title
你直接將啲value放係每一頁咪得
=if(
or(
and(x=7,a1>=70),
and(x=6,a1>=60),
and(x=5,a1>=50)),
b1,c1)
我會咁樣
學到野
做咩係咁回帶
唔係個個有sort用
請問excel做唔做到
一個活動報名表
向下係報名者 橫係活動名稱
點報名者個名會隱藏其他報名者及冇報名既活動
只保留佢參加左咩

點活動名稱就自動隱藏其他活動
只顯示呢個活動報左名既人出黎
係唔係要用到vba
要vba做
比d sample data睇下
唔知你想點入data
google form 再轉做excel咁樣
比sample data好難?
自己寫啦
又要識讀心術
有野想請教

excel外部資料(from web)

出左數字 例如1.2

但呢個數字
唔可以改小數位 例如無限法1.2>1
formula又食唔到 1.2+1=#value

有無咩方法令excel明1.2呢個係數字
有野想請教

excel外部資料(from web)

出左數字 例如1.2

但呢個數字
唔可以改小數位 例如無辦法1.2>1
formula食唔到 1.2+1=#value

excel好似唔明1.2呢個係數字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞