入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (6)

994 回覆
99 Like 7 Dislike
試下 ctrl+~ (keyboard 左上角)?
或者replace = with =
又可能係啲cell format咗做text
yes
第一同第二個方法唔work

搵左個file。thanks
https://ufile.io/fqd4qq0c
用 =ifs,但有啲cell係blank cell,用咩formula係return翻個blank cell而唔係return ”0”?
我用replace做到個效果

你最尾加多層(假設係A1)
,A1=“”,””
[member]巴打想請教下呢個情況
我個excel有3張sheets (123ABCD, 456BCDE, 789CDEF)
我想係master sheet既B5 cell 打data, G5 formula會根據B5既data link去相應sheet既cell
=IFNA(HYPERLINK("#"&CELL("address",INDEX((INDIRECT({"123ABCD";"234BCDE";"345DEFG"}&"!A:A")),MATCH(B5,(INDIRECT({ "123ABCD";"234BCDE";"345DEFG" }&"!A:A")),0))),B5),"")
我係B5打123ABCD既data就link到去個張啱既sheet, 但打其他sheets既data就link唔到,想問應該點改,或者有冇其它formula做到
新手完全唔識,全部都係睇youtube教學,好似改sheet名fix到,但唔想改
唔該晒[/member]

睇完你條formula唔知你想做乜
B5入既data係乜?

原來B5就係入sheetname
=HYPERLINK("#"&B5&"!A1",B5) 就得

你果堆formula唔關事,亦唔可行
你睇開咩youtube黎學,睇少啲好
B5唔係入sheet name, 係入個三張sheet既A列入面有既data, 之後我係G5打formula出條hyperlink, 顯示B5既data, 㩒條link就可以direct我去個3張sheet入面相應data既cell度
即係我係B5打1234567,G5就會show"1234567"既hyperlink, 㩒落去就會跳去123ABCD/234BCDE/345CDEF呢3張sheet入面A列包含1234567既cell(只有一項,無重覆)

而家遇到既問題係我打1234567, 呢個data係123ABCD既A52, 我係成功㩒到條link去A52, 但如果我打7654321, 而呢個data喺234BCDE既A71, 佢就link唔到去嗰度
有冇得搞,唔該晒

你呢條式做唔到呢樣野
因為你咁樣係整左個array of reference出黎
match食唔到呢樣野

而事實上你都冇辦法用正常既array 方式去做
都係array of reference果個問題

你可以開多個column出黎逐個sheet match一次先,咁做已經係最好
好,唔該晒
巴打想問吓
想將所有數值加埋再除數量數值大於零

41/3個數值大過0咁樣
岩岩沖完涼諗到, 不唔洗理我了
好似好耐冇上過水
樓主仍然生存中
唔該哂先 最後我都係用左依個function,係唔錯
唯一係一開始有啲難理解
有冇concat 或者textjoin呢
冇就B1 =A1
B2 =B1&A2咁拉落去
個個網唔同
就係舊版冇
腦閉塞諗唔到,原來咁簡單搞掂
感謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞