入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (6)

994 回覆
99 Like 7 Dislike
睇佢column G個數似係用左美式日期
電腦windows個region setting搞搞佢先

直接轉WINDOWS SETTING最實際

有冇人識得將Column A 自動排序,如果sum answer 係等於0.1,自動插入row,就好似Column C
VBA 都得
段code要放入workhsheet code
自己按需要改D Range
BTW, 我Round到小數後5個位係因為有時會有2進制問題搞到唔work
你可以再改
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
    Dim KeyCells As Range
    Set KeyCells = Range("A:A")

If Not Application.Intersect(KeyCells, Range(Target.Address)) Is Nothing Then
    If Round(WorksheetFunction.Sum(Range("A:A")), 5) = 0.1 Then
    Range("A1", Range("A1").End(xlDown)).Sort Key1:=Range("A1"), Order1:=xlAscending, Header:=xlNo
    End If

End If
End Sub

想問下如果想喺E欄到自動加C欄出現嘅”肉類”銷售額,應該要點set? 好似而家係(450+7673+6596)=14,719,如果將會喺C欄打多行肉類,D欄打10,有冇辦法可以令E欄自動加10,變做14,729?

工作少用excel,只係識sum
SUMIF
有料👍👍
He今日問左條問題
Excel ####點建決
Google完都搵唔到and
個數太大?
其實我都唔知佢問咩
佢成條問題係問
excel見到#### 4個#點解決
淨係遇過
個數值太大->除返個10^9整細佢
Column width太短
弱弱一問咩係he
我會選擇double click / Alt->O->C->A
想問一問有陣時好似普通sum啦10+10咁
佢出個數明明係整數20,我原本個數係冇打到d小數點
但我一paste value去落第二格/第2張sheet
佢個數會變左20.0000000001咁嘅
excel 問題
你試下所有數一律round佢10個數應該解決到
round佢10個位*
我仲以為我禁錯制,唔知set左d咩添
二進制問題
因為電腦d數值背後係用二進制表示
有d數值係二進制表示唔到,所以就有呢個問題
vba真係睇唔透
想 filter multiple criteria

最終目標想喺右邊顯示 min value
本身想喺 table 2 filter 幾個數出嚟計 min
但係 filter criteria 嘅 cell 同數量都唔固定
有冇得搞
Index咗condition’s value 先 (當係column C)
跟住column I可以係 {=min(if($A$3:$A$9=I3,$C$3:$C$9,9999)}
唔同item (ABCD) 會唔會共享同一個 Condition?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞