入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (6)

994 回覆
99 Like 7 Dislike
邊個教你咁寫的
可能你有D PAGE SET左要一頁PRINT哂,有D冇SET
或者你本身個HEIGHT WIDTH RATIO就唔同

不過冇FILE睇其實講乜都係9UP
唔識呀,google揾自己試炸
因為$A$1=工作表2!A1:A10 係compare緊a1同a1:a10
出到黎係一個array {"No","Yes","No","No","No"..}
output淨係會拎第一個value = "No"
google搵你去試炸
油炸定係用炸藥炸
想問吓

點樣可以自動分顏色
即係同一個種類同一隻顏色
講清楚少少
即係Apple 一隻色 Banana 另一隻色 etc
每一隻都唔同色?
定係梅花間竹咁
Conditional formatting?
Btw Cherry*
自己GOOLE到了
都thank you 哂先
btw 打嗰時都覺得怪怪哋
入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (3)
https://lih.kg/oQxwpMX
如果係每個月最後第2日就顯示1
咁條式應該係點??thanks
有冇咩簡單啲嘅方法可以傳回#n/a或者0都係唔顯示?
我依家係用if同ifna
搞到條式要入兩次勁長
=IF(OR(ISNA(A1),A1=0), “”,A1)
=--(A1=eomonth(A1,0)-1)
咁?
唔知有冇理解錯你想要既野

想請教2個問題 , 唔該哂
1. Column E 點轉去 Column F
2. Column F點轉返 Day/Month/Year ,然後我可以計到相差日期?
即Column H (Column F -Column D)
1. =DATE( [year] , [month], [day])

[year] = VALUE ( RIGHT (E14,4))
[month] = VALUE ( MID(E14, 4, 2))
[day] = VALUE (LEFT (E14,2))

2. 其實係個format嘅setting 問題,你去format cells揀返啱就得
你而家column d 係month/day/year 所以計錯
用date function轉咗做datetime value之後
直接2個datetime value做運算就得
format你就算set做乜都冇影響
佢原本column D唔係佢description 講個format
所以column G計唔啱
咁係佢text convert to datetime做錯姐
唔關format事喎
背後個value錯咗,set咩format都冇影響
Sorry 我想表達係data entry問題
搞清楚data type 同 format
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞