入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (6)

994 回覆
99 Like 7 Dislike
======注意======
上個POST俾admin DEL 咗,仲BAM咗我7日
所以呢個post只限問EXCEL問題
請大家唔好問我上堂既野,亦唔好話會提供任何酬勞
就算問我亦都唔會再答,我會直接無視所有呢類問題
費事再俾人DEL POST,DEL POST都事少
俾ADMIN BAM咗7日連負評都冇得派果下事大
======注意======

有野可以繼續係度問
如果有FILE要send過黎,或者有私人問題,可以用以下方法搵到我:
Telegram : @excel4freehk
E-Mail : excel4freehk@gmail.com

之前擺係度果啲Excel 問題收集係哂呢度:
https://www.excel4freehk.com/e4fhk/challenge
有興趣可以試下做,同我交流下
G持! 識唔識VBA Copy 一堆Data 去另一個Tab?
識呀
呢個應該好易?
支持巴打
加油!!
又見到你
識用excel嘅都係好人
繼續留名等開班
咩理論
嚇得我,重以為樓豬死咗
近排發現 sheetname 改 c/r + 數字 + 符號好似 indirect 唔到,係咪有咩原因
試下用' ' 包住個sheet name
或者直接用address幫你
點先可以將
If(x=7,((if(a1>=70,b1,c1))))
If(x=6,((if(a1>=60,b1,c1))))
If(x=5,((if(a1>=50,b1,c1))))
擺埋一齊?
支持樓豬無私分享 香港需要更多你呢種人
新版用 ifs
=ifs(x=7,if(a1>=70,b1,c1),x=6,if(a1>=60,b1,c1),x=5,if(a1>=50,b1,c1))
舊版用 nested if
=if(x=7,if(a1>=70,b1,c1),if(x=6,if(a1>=60,b1,c1),if(x=5,if(a1>=50,b1,c1))))
4th nested 應該冇問題, 如果怕轉去第二部機開唔返最好用 if
識excel嘅人運氣都唔會太壞
x = 1 - 10?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞