入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (6)

994 回覆
99 Like 7 Dislike
Wow, 即刻研究下先
vba + javascript for excel automation
=OFFSET(G2,0,LARGE(IF(G2:M2="",0,COLUMN(G2:M2)),1)-COLUMN(G2))

新version,G2係最左,M2係最右
簡潔10倍
加油
詳情要睇過先知
睇個網既防crawl程度去到邊
如果一般既, 簡單既 post 都可能入到去
唔得既就要selenium黎訪手動登入
唔該巴打, 但係我入左條formula, 出#value 既
撳咗ctrl shift enter?
我得閑1再研究吓
爸打 想請問下 假設我用match function 得出3
然後我想係另一條function內入3:3 呢舊野黎揀晒全行
跟住我就入 =上面條match function:上面條match function ,想得出3:3 ,但enter後 Excel唔比我咁做
想請問下有無其他方法做到? 可能1999
要用offset或者indirect
你咁樣入落去係text(或者連text都不如)
你要既係reference
想寫個VBA 將公司system (網上面啲單嘅資料)自動export入excel,同時又可以篩走啲做完嘅單。 有冇啲hins/ format 可以指點下🙏🏻
search webscraping
run programme 記得開相關 library
無 ie 最好裝返
Thanks🙏🏻
網頁不外乎get / post 分析網頁點get data然後再拆 html/json/xml/csv之類
唔該爸打, 我岩岩試左幾次都唔成功
可唔可以教教我
其實你本身已經做岩左9成
當你用indirect啦下
INDIRECT(上面條match function &":"&上面條match function)
搞掂
唔該巴打, 想問下如果我用第三方parsehub 軟件去get data, 可以用咩形式去將佢整成VBA, 加個按扭去執行佢
去查下 winhttprequest5.1 or xmlhttp 呢兩個object用法
有365,excel update 到最新,都仲係用唔到 =lambda 既?求高手解答
有時用control shirt下 一次過copy成條嘅data,如果想copy去最底 但係尾二,尾三。應該點算
想係舊版本excel 有無辦法用formula 代替sort function , 可以點寫,例如排序A-Z

唔好問點解唔直接用sort, 會影響formula 次序,唔識用既人會直接整亂佢
好麻煩,建議分幾個column計個順序出黎
主要係countif再index match
都係唔得?
條式寫得幾好
但係你算漏左excel計小數會炒

你改做int(round(xxxx,9)) 就應該ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞