入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (6)

994 回覆
99 Like 7 Dislike
有幾個情況我唔識寫
1. 一星期期內唔一定 1 - 5都係交易日
2. 每個星期最後交易日我要用頭3個鐘既high low計 即I-N
如果係當日係星期四無問題 但如果係星期3去5就唔識寫
3. 我估應該可以用weeknumber 分一group group計?
星期一 就用 2 - 5 (9-12N)既High low
星期二 就用 3 - 5 (9-12N)既High low
星期三 就用 4 -5 (9-12)既High Low
星期四 就用 5 (9-12)既High Low
星期五 就用 1-5 (9-12)既 High Low

問題係當最後一日唔係星期5 或都 個星期期唔係一到五就唔識寫

=IF(B2=1,AGGREGATE(4,7,F3:F5,I6:K6)-H2,IF(B2=2,AGGREGATE(4,7,F3:F4,I5:K5)-H2,IF(B2=3,AGGREGATE(4,7,F3,I4:K4)-H2,IF(B2=4,AGGREGATE(4,7,I3:K3)-H2,IF(OR(C3<>C2,B2=5),AGGREGATE(4,7,F3:F6,I7:K7)-H2,"")))))

我只係識咁寫 唔識佢彈性變range
直接remove duplicate 咪得
remove duplicate 個results應該係
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

我想要嘅係 新data 同 舊data 嘅 difference
笑左
諗住你條問題擺一兩日點都有人答
原來擺左咁多日都仲未有人明你想做乜

記住ctrl shift enter入
同埋自己較番岩d range
你覺唔覺你個網冇一個example係做緊佢想問既野
一定要用 array 做呀?
我兩set data各 幾萬row 怕岀事
有冇咩reference 我可以自己參考
唔用array都係咁做
只係拆番開3個column

Hello 各位

想請教吓sumproduct return #value 既問題

個excel記錄咗每種貨係個日賣咗幾多次

第一列A:A係sales 名
跟住 B列至H列一路數落去就係各個銷售日
入面對應Sales 名既左面就按銷售日,入咗佢個日賣咗咩,例如「貨名1 銷售額 + 貨名2 銷售額 」

跟住我就想用sumproduct搵返每個sales 每種貨賣咗幾多

用咗公式 :

=SUMPRODUCT(—(ISNUMBER (SEARCH (貨名, $B2:$H2))), VALUE (MID ($B2:$H2, (LEN (貨名) +2, 1)))

但係就會出咗#VALUE!

個原因係因為公式後半part 搵唔到貨就出咗text

其實用Right 唔用mid,再default 每個格係0係解決到但就解決唔到每格有2種貨或以上既case (見sales02)

各位大佬請出招
成條式有d多餘
你直接search + mid一齊用拎個number出黎sum埋佢就得
error(搵唔到)果d就iferror 0 左佢
多謝巴打你先

之前唔識iferror所以卡住咗,我依家加咗iferror係value個part前面,解決咗#value!既問題,條式終於行到

至於你所講既直接search仲研究緊,因為用search係return個位置,唔係好明點加埋mid去call個數字出嚟,唔知有冇sample參考吓
你而家果條式
如果有一日係 貨物A 7 貨物B 8
你條式咪錯
??

我用mid應該call到個7 ?
用right就會炒
咁你點read 貨物B個數?
喺喎
我明你講咩了
你講得啱
因為我出number係計len出

但如果後面用埋search 又好似好複雜
咁我再研究吓你個做法先

你個方法係one array sumproduct ?

=sumproduct(value(iferror (mid(B2:H2, search(貨名, B2:H2)+2,1),0)))

因為係咪咁樣
類似(雖然我會用sum)
但你個search 既start num 要加番len(貨名)
自膠
mid 既start_num
多謝你巴打
成功解決問題

我再上網查先知,原來仲可以用len vs lenb 既方法搵數字,甚至係搵任意規則既數字,excel真係博大精心
巴打我原來miss左你
仲需唔需要幫手
我用其他system generate 出黎既excel file 入面有formula
但佢唔識自動變formula. 仲係文字
我要去個格禁一下enter 先變返formula
有咩方法解決 (自動變formula. 或者一個制變返晒formula. 唔洗我一格格咁轉)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞