入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (6)

994 回覆
99 Like 7 Dislike
如果你有file upload上嚟會好啲,要知你file裡面嘅共通點,就容易用啱方法。
做咩笑me
純粹覺得好暴力
其實都冇問題,做到就得
好難睇
用IFS應該會易睇好多
岩岩有excel問題就見到呢個post
想問吓樓主Excel咪有個外部連接嘅功能嘅
我見一般網站可以cap到資料
但一啲要登入既網好似就cap唔到啲資料
例如我想用excel整記帳簿
想link八達通或者信用卡等
但因為要登入網上理財 連結嘅功能就用唔到
呢個問題可以點解決
唔知樓主明唔明我講乜
百貨應百客
應該要用vba做
登入果個位你可以用browser login完再抄番條cookies落去,咁就有機會慳番登入果part既步驟
唔好意思 個post太長未追post
唔知有冇人問過
如果我有堆data 超過100萬行
所以分左做2個分頁/excel file黎放
如果想將呢2個分頁/excel 整落同一個Pivot table
咁做唔做倒? 唔該哂巴打
想問下如果3個columns
1 2 3
4 5 6
7 8 9
之後min(A1,B1,C1),min(A2,B2,C2),min(A3,B3,C3)出
1,4,7 之後我再sum佢地=12

有無一條formula可以直出sum of the min of columns

以後喺 blank row 上面 insert
前提唔想用help columns(Columns D)
意思如果唔係3行,而係10行COLUMNS咁,
諗緊有無一條formula可以做到你D5既野
sum(min(A1,B1,C1),min(A2,B2,C2),min(A3,B3,C3),...)
用subtotal + offset 再sum就得
有無成條formula可以打出黎 呢兩個function都唔識
俾個file我先算
其實無file
呢個只不過係我無聊睇下有無方法可以一條formula唔用help columns做min再sum
=OFFSET(E2,0,FIND("a",SUBSTITUTE(TEXTJOIN("",TRUE,IF(E2:K2="",0,1)),1,"a",SUM(IF(E2:K2="",0,1))))-1)

試吓呢條array formula
E2係最左邊第一格
E2:K2係成個range

用你幅圖做例子,個邏輯係:
將C至H變做“110100” 》
搵下最後一個“1”係第幾個“1”
將最後一個“1”變做“a”》
數下個“a”喺第幾格》
offset去嗰一格

今晚先得閒po圖解
想做野方便啲嘅話 學VBA 定python嚟玩excel好
RPA幫到你
留名等圖解, 今晚試下條formula 先,唔該清

屋企office太舊冇TEXTJOIN function
我研究下有冇得改改先
我係諗住用VBA, 撳個制就自動update excel
例如係aastock, 我可以拎到佢既data

但如果係ebanking或者salesforce既話就變左咁

係咪冇方法整到入邊啲資料
係咪automation anywhere
岩岩google既
UiPath
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞