入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (6)

994 回覆
99 Like 7 Dislike
想問下而家365有dynamic array係咪方便好多 ?
本身想研究下好長嘅array formula但見365有dynamic array諗住學dynamic array算
why not both
你有365唔代表你第日間公司有
補多句
dynamic array 本身都要array formula 做底
好 有冇話研究dynamic array先定普通array先好?
梗係array先

所謂dynamic array 只係俾你放條array入去,佢幫你process完再resize埋output番出黎

你唔識array, 一開始條array點黎
想請問各位巴打,如果excel完全新手上路應該點入手?
有無拍youtube片教finance 用既excel
我冇
係度問下
一個格仔有幾個唔同字
Eg orange dog girl apple
字數未次次一樣
點先可以有效分格開唔同字
你如果純粹想one off拆開佢
用內置果個function就得?
有時得兩個字 有時三個字
都可以有效分開
可以用delimiter黎拆
連登唔知仲頂到幾耐
如果連登唔係度
TG同EMAIL會繼續為你地服務
Ching 想問下?
我整gantt chat 用conditional formatting, 用AND function
但佢有d位無色,請問可以點樣做?

G8係乜
Sor sor,依家補番

G8既value係乜?

btw,最實際tg個file俾我
咁樣一來一回troubleshoot 到下年都未搞掂
係咪applied range移左位?
試下清晒d conditional formatting 再重新apply過
咁樣鳩估真係好辛苦

中間有空白, 可以點set...

=IF(H2="",IF(G2="",IF(F2="",IF(E2="",IF(D2="",C2,D2),E2),F2),G2),H2)

笑死
唔該晒, 但係如果我成列係好長, 咁條formula 有排打, 有無易D 可以一拉個cell 就ok 既formula
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞