入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (6)

994 回覆
99 Like 7 Dislike
廣東話書面語ok?
如果你係想output array 就咁
=small(if(match(range,range,0)=row(1:9),range),row(1:9))

如果你係想逐個value output番出黎就咁:
=small(if(match(range,range,0)=row(1:9),range),row(a1))
感謝
點樣廣東話書面語
是咁的,是咪咁樣
一半一半
爸打 想問下row(a1) 果條 我拉完會出晒#NUM! 係咩原因?
即係正式用語
避用俚語、道地用字
當你嘅受眾唔局限於香港
而係粵語使用者
你確定你啲data係數字?
有冇辨法自動 check 個 cell 日期是否過期?如過期的話自動 highlight 紅色?

試過用 conditional format 但唔識寫公式
每個日子都相應嘅 date number
轉做 number format 就睇到
例如條件為 >0 即係 1900 年打後顯示紅色
確定
用 DATE(2019,7,21) 就唔使自己打數字
你個日期係放喺邊度?
如果今日係限期咪set <today()
Conditional format揀condition之後可以打formula
要打”=today()”
不過呢個寫法個today係會每日轉 睇你係咪真係想咁用
想問下一條formula
有無得=xx1231,12313,11213,true)
最後個true可以轉埋色
我拉完落去 要搵true都搵到眼殘
其實我唔知你寫緊乜
不過我估下
conditional formatting
=A1
你當我一條=or既式
佢搵到岩既野
咪會顯示true既

我想知C個行對唔對D行入邊既野
咁5係無既, 咪出false, 3係有咪出true
但我想個true自動填埋黃色 有無可能?
試下先
咁係conditional formatting, 揀condition=TRUE, 再自己揀format
thx
想再問下
有方法可以快啲以數列123456拉晒D個行

即係你想填晒column D做啲數字?(如果column E有字)
係嘅話 應該你揀個有數字嘅格
Double click右下角就係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞