入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (6)

994 回覆
99 Like 7 Dislike
懷疑係啲好specific嘅情況

不過track呢啲其實喺formula bar仲段撳F9會容易啲
我都是網上CUP 既EXCEL日歷 FORMULA 番到屋企部腦睇全部變哂
#NAME :(
你用named range我地睇唔到你條式寫乜架..........
個真實既reference要係你個file度先睇到
有個問題研究左好耐
平時我地想將個cell格式轉做文字/數值
可以用formula轉:=“”&A1 , =—A1

但係其實可唔可以成個Range轉?
例如我想countif個range有d係文字,有d係數字格式
咁會搞到有d count到,有d count唔到
但我唔想郁個source,想用formula解決
有無得用formula將個range全部轉晒text咁lookup?

Thx
Text(range,0)
但有d咩情況要轉做text先可以lookup到?
個表本身d數字係文字格式
但有時有人會多手轉做數字格式
咁應該屌條友隻閪手
咁係個表set得柒
可以轉做數字格式既嘢點解要格硬set佢做文字
'01234呢d on9嘢?
可能啲單no.之類啩
個數字太大會爆咗個data type個range
你呢度其實係3條問題黎

Q1: range 入面既value可唔可以一次過轉data type?

可以, --A:A 咪 成個A:A既value轉哂做number
但要注意呢個output係「array」 而唔係 「range」
可以用係接受「array」既function度,我估XLOOKUP係接受array的

Q2: countif個range有d係文字,有d係數字格式
可唔可以將呢個range一次過轉哂個Data type?

唔可以, 因為如果你用--A:A, 你既output係「array」 而唔係 「range」
COUNTIF(range,criteria) 係一定要入「range」落去
入array 入去係run唔到的

一個function如果寫住range/cell/reference 就代表你一定要入reference落去,唔可以入value/array,同時就代表你入落去既數一定要係已經存在係在sheet上面既data,唔可以係中途計算出黎既結果,如果你留意下所有XXXIF類既function都係要入range,呢個係我其中一個唔鍾意呢類function既地方

Q3: 咁點COUNT?

兩個方法,如果一定要用COUNTIF/COUNTIFS,你就一定要開一個COLUMN黎轉左datatype先,然後range就直接入呢個轉好左既range入去
一係就直接唔用COUNTIF呢類要入range既野落去
例如直接用sum
=sum(--A1:A100 >= 10) 咁
不過就會變左做array formula
* 「XLOOKUP」 係想寫「LOOKUP」
多謝解答
Excel如果數字係文字格式
會有個感嘆號俾你Convert to Number
諗緊好唔好索性全部轉晒做Number算
因為個表本身係用文字格式,我費事亂搞佢
唔轉既好
點樣concate cell based on group

Eg: A B C D E F

想變 A,B 一格 C,D 一格
點分你點先算一GROUP?
每兩個一組
工作表1, A1有個數字123, 工作表2, A1-A10有一堆數字
如果工作表2, A1-A10 有數字同A1一樣既就自動變紅色,
最後再計一下紅色有幾多
可以點做?
咁?
再多就要用CONCAT
係啊 如果10個一組?中間再要加逗號分隔呢?
一樣還一樣
轉紅色用conditional formatting

計有幾多個用countif
但係countif 係計緊有幾多個123
唔係計緊有幾多個紅色
我冇TEXTJOIN
你試下咁
=TEXTJOIN(",",TRUE,OFFSET($A$1,(ROW()-1)*10,0,10))
我試左咁樣 =IF($A$1=工作表2!A1:A10,"yes","no")
點解表2 A2同A1明明一樣都仲係顯示no既
普通excel問題,同一個excel file,有啲page set咗print size係80%,但當del幾行data,個print size會自動變咗90%,但有啲page又唔會自動變,想請教下係咩原因?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞