入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (6)

994 回覆
99 Like 7 Dislike
因為佢當左係array formula咁run
掂呀

感謝大佬
Array puzzle果度更新咗少少野
https://www.excel4freehk.com/e4fhk/challenge/array-puzzle

因為有時有人問我拎提示或者答案
而家我放哂每題會用到啲咩FUNCTION出黎
諗唔掂果時可以睇下有冇頭緒
但要留意兩樣野:
1. 呢張list既就係我用咗嘅「所有」FUNCTION,即係理論上你淨係用我LIST出黎既FUNCTION就可以做到答案,但當然有啲FUNCTION會重覆用好多次,同埋operator係冇寫出黎(即係+ - * / > = < 果啲)
2. 我寫Formula既風格同你可能好唔同,盲目咁跟我用嘅FUNCTION有機會令你更加諗唔到點做

Q1.1 - IFERROR LARGE SUBSTITUTE
Q1.2 - IFERROR SMALL SUBSTITUTE
Q1.3 - IFERROR SMALL SUBSTITUTE TEXT
Q2 - IF IFERROR MID PRODUCT REPT ROW SUBSTITUTE SUM TEXT
Q3 - RIGHT MID ROUNDDOWN SUM
Q4 - REPT RIGHT ROUND ROUNDDOWN ROW SMALL SUBSTITUTE SUM TEXT VLOOKUP
Q5.1 - LEN SUBSTITUTE SUM
Q5.2 - LEN MID SUBSTITUTE SUM TEXT
Q5.3 - LARGE LEN SUBSTITUTE SUM
Q5.4 - IF IFERROR LARGE LEN MATCH MOD RIGHT ROUND ROW SMALL SUBSTITUTE

題外話
我統計咗呢10個分題入面function既使用率
原來我用得最多嘅竟然係SUBSTITUTE (壓倒性90%, 即係10題入面有9題要用SUBSTITUTE)
本來以為用得最多係small large或者sum果啲
幾日後又轉
轉親又要成個禮拜先習慣到
唔轉好過轉
(假設你喺sheet1) Ctrl+ 撳sheet2
打嘢
Enter
2張sheet同一個cell都會有嘢
大佬。
想問下如果咁:
arr1:[1,2,3,4,5]
arr2:[1,2,9,8,7]

要compare抽到1同2出黎分別store去兩個variable可以點寫,感謝。
唔係好明點樣係2個range度抽1同2再compare
比d計完出嚟既結果嚟睇下
姐係要搵兩個range既common value 之後list出黎output 係1同2 ,因為1同2喺兩個arr都出現過。
common value係咪一定要同一個位置先?
有重複要點處理?
冇common value要出咩?
我整到啦。
寫左幾左nested for next

頭都暈
多個2個for最好寫sub function啦
唔係就會睇到傻
會唔會又del post
add左
btw其實第一頁有我tg
send啲file俾我睇睇
用text function轉佢做字
再copy去word咪得

format可以參考:
https://isvincent.pixnet.net/blog/post/38519565-excel-關於日期的各種格式設定
爸打,想問下有冇一條formula可以搵到一個range入面有幾多個數值?
例如:1,2,3,4,5,3,4,5,6 咁樣 我想要既係1,2,3,4,5,6 結果出6咁樣
新版我估可以count(unique(range))咁
如果唔係新版就
sum(--(match(range,range,0)=row(1:9)))
ctrl shift enter入

row(1:9)果個位係根據你有幾多個數而定
10個數就改做1:10咁
Lm
Thank you
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞