入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (6)

994 回覆
99 Like 7 Dislike
巴打,想問下excel 如果2330之後計唔到數應該點處理。即係原先我條formula 會自動count哂堆data既每半小數流量, 由0600開始0630,0700,0730如此類推。但一到2330到0530 就唔識得認數
點會
俾我睇下
睇完cv已經reject左
其實係咪要有programming 底先學得掂?我成日都寫到條formula鬼死成長,整到要load好耐
視乎你要做咩
成日都有巴打話自己寫到好長
但你要俾我睇下有幾長先知係唔係真係好長
比呢個post佢睇
因為條formula 用indirect + vlookup match,再加上好多個if 嘅conditions 去 match

我諗緊係咪轉做vba好啲,宜家開個excel要load一陣先開到
正常呢啲咁痴線嘅formula都係唔好寫 拆多啲column做condition 好過
同埋起碼熄咗auto calculation 先
通常都有optimize 既空間
想改可以俾我睇下
俾左我個網佢
但冇直接俾呢個post
太露骨
有啲唔好意思
得咗 感謝
你識vba既話&自己main到既話
vba係好d

但vba都有分慢/快既寫法
其實我無 programming 底,宜家都係之前都係自學excel,唔識就google睇下有無類似例子參考

但vba就真係另一層次咁,我暫時望極都唔係好識用function個原理同private/ public sub個分別

暫我卡左係array setting到,因為我想將啲array可以係同一個userform到並用,宜家我就on99咁要重覆define佢
巴打 個Case就咁
我VBA 整左個table啦 咁我再開多個column 就想用黎filter走D名
咁我就打喇窩 LastRow之前搵左係最低果行
For i=2 to LastRow
If Instr(Cells(i,1).Value, "ABC") > 0 Then
Cells(i,3).Value = "Type ABC"
End If
If Instr(Cells(i,1).Value, "DEF") > 0 Then
Cells(i,3).Value = "Type DEF"
End If
End For

問題黎喇 我唸番原本"B"我已經有其他野Filter左次
咁"C"呢行我咁打咪會連之前filter走嘅Cell都會Check + amend埋C果行 雖然我filter走左會望唔到 但係拉翻開咪唔啱
點先可以淨係loop filter完果個table?
搞掂左 唔該巴打們!
我估加個if rows(i).hidden=false
就ok
Agree
普通人唔駛考究private/public
淨係用public都得
你個case應該用global variable就解決到
係邊個位加?
點set? 我試過set public,但又好似set唔到
你係咪要整Private Sheet?
其實你可以一開始係workbook set左hide邊D sheet
然後set msgbox打密碼
密碼唔啱就hide
啱先unhide
咁咪做到Private嘅效果
好旺場
唔係啊,我宜家整咗一個userform,裏面有list box可以俾人揀,揀完之後可以就住個result再load返對應嘅sheet嘅data gen個line chart出嚟

因為我宜家想用共用嘅arr variable嚟代表個list box裏面啲data,唔洗逐個制嘅action嘅set一次

Btw 我宜家好多時都係靠上stackoverflow望下類似嘅問題嚟抄,所以基本上我係無正式學過vba
我想問如果excel 錄左個marco, 到create pivot table 個步跳左 run-time error'5' , invalid procedure call or argument , 個問題係出係邊到?

ActiveWorkbook.PivotCaches.Create(SourceType:=xlDatabase, SourceData:= _
"product!R1C1:R1048576C44", Version:=6).CreatePivotTable TableDestination:= _
"result!R1:R1048576", TableName:="PivotTable1", DefaultVersion:=6
放心啦
應該好少人正式學過vba
正式學vba即係正式學vb
仲邊有人會學vb
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞