入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (6)

994 回覆
99 Like 7 Dislike

TEXTJOIN已經係最好既方法
舊版我會建議用VBA做

或者可以用iterative calculation
但咁寫法其實玩野既成份仲多過實用性
https://drive.google.com/file/d/135MIRH876aS49NK6SWkjVU_zmnzrcrGs/view?usp=sharing
原來可以咁做
真心唔明點解以前excel冇textjoin d咁基本既function
冇玩過iterative calculation, 係咪同program既recursive差唔多?
textjoin 或者concat真係好基本
我都唔明點解可以冇
其他新既function全部都冇都冇所謂
但係textjoin真係好難取代

我估應該係差唔多
我完全冇用過textjoin/concat
反而我覺得sumifs真係好緊要
以前得sumif好煩
sumifs 基本上1可以用array formula取代
但textjoin冇其他替代方法
以前就係寫sumproduct寫到攰,又難trace
然後....原來公司excel未有textjoin呢個function
想問下 有冇教VBA, 想學下用黎搞搞ACCOUNTING
sumproduct寫出黎咪同sumifs差唔多
有時仲易寫過sumifs
同埋sumifs呢啲淨係可以入reference又係另一個問題
其實都係習慣問題
我好唔鍾意用array formula
array formula好好用
學識咗之後多咗好多嘢唔駛用vba就做到
其實不嬲vba都唔係咁好用難比第二個人用又難trace
Array formula最煩係太食computing power, refresh張spreadsheet 會死
多data唔好用array formula
想問下係個filter左table 點樣可以paste value on multiple visible cells
Copy咗你想要嘅嘢先
再highlight row/column
F5 -> Alt+S -> Y -> Enter -> Ctrl+Alt+V -> V -> Enter

想問一問product name想要總數嘅時候仲有冇其實式可以直接求到?
我淨係識用sumif,仲有冇D方法例如框死C:H等佢自己識自動計?
因為我有時仲會加多幾行product name同QTY,我唔想成日加左幾行之後,又要手動改條式先有個總QTY

唔用sumif用sum if
要記得加column加喺中間
啊!!!!!!!!!!呢個方法得啊,唔該哂你
Hello最近有個難題 我想sumifs 屬於"John "嘅 「頭5個」Cell 嘅data

https://stackoverflow.com/questions/26218914/sumif-for-first-5-cells-meeting-criteria

Exactly呢個case 但試過佢入邊d solution formula都計唔唔啱條數
我會加個column做countif, 用嚟做sumif嘅condition
冇乜用腦諗
應該有得寫好啲,諗到再話你知
(記住要Ctrl shift enter)
btw 其實呢類野最好sort左d data先, 之後再match + offset + sum 拎頭5個數
咁樣performance係最好,而且最易寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞