入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (6)

994 回覆
99 Like 7 Dislike
唔得 連之前整到嘅Data都無曬
搞掂 我變左True
10年前學過vb
好記得個細project寫咗個自定義地圖大細既踩地雷
嗰時覺得vb好難整dynamic widget
直接send份excel比你好冇?
冇問題呀
tg or email
係咪會考
Declare module-level variable

即係Public arrVariableX(10) As String

或者試下用Property Get, Property Let
以前讀書會學下visual basic, java 咁

不過VBA google下,stackoverflow自學就夠
唔好搞笑啦師兄 佢講緊scope

想認真了解private/public概念, 或者其他programming language會講既local/global concept, 可以睇documentation

求求其既話就乜都set public la, 但make sure成個project入面啲sub/function/variable唔好撞名
其實正式睇書學一定有教點分
但通常寫Excel VBA呢d細programme無咩用
我全部都就咁sub算
印象中 cell(“filename”)張sheet係出activesheet個名
即係你每次refresh 都會出唔同sheet名做lookup

你既然都諗住用vba抄啲sheet 出嚟
點解唔加多一句搵個cell裝住個sheet.name?
咁你個lookup value指住個cell咪得

另外,50張sheet開auto calculation好易死
真正原因係cell("filename")本身好bug
你貼條式去唔同地方要人手refresh先會update
btw唔知你做乜要用到filename..
你本身究竟做緊乜?
我估佢想用sheet name lookup data, 咁就每張sheet有唔同data, 但同一個template
咁用vba copy sheet 果時順便拎埋sheetname擺係一格度好過

不過我做好多呢啲case
其實個用家唔係想50張sheet "同時" 存在
只係想將啲data 分開方便睇

如果係咁既話其實可以淨係開一頁出黎
留一格控制拎邊啲data (即係例如1-50)
然後要轉data 果陣淨係改果一格就得
同轉sheet一樣咁易
但唔使管理50張sheet咁麻煩
想問吓一個day light saving formula 問題
每年4月第一個禮拜日會快一個鐘
10月第一個禮拜日會慢返一個鐘
想知道某一個日子係快定慢

搵到類似嘅formula (未改返d parameter)
=IF(A1="","",IF(PRODUCT(A1-DATE(YEAR(A1),{4,11},1-WEEKDAY(DATE(YEAR(A1),{4,11},0)))-1/24)>0,4,5))

可唔可以解釋吓
特別係{4,11}嗰度
條formula好長好亂,但可以分開逐個worksheet function黎睇:

DATE(Year, Month, Day)

{4,11} 對應Month,似乎係4 & 11月,而唔係你講既4 & 10月喎
我上網搵的
試過好似係某個月嘅最後一個禮拜轉
唔係第一個禮拜轉

或者有冇簡單D嘅foumula 做到我想要嘅野?
咁即係將d日子斬開3個時段
4月第一個sunday前 (慢)
4月第一個sun - 10月第一個sunday (快)
10月第一個sunday後 (慢)

然後擺一個日期落去判斷係快定慢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞