入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (6)

994 回覆
99 Like 7 Dislike
第一條改做:“<=“ & E3
就係咁啊 感謝
Advance 到如果想sort走唔係某個字而其他保留
應該點打
即係例如個表有a b c d e f g
我只係要c
應該點打
Does not contain
Does not equal
Thank you
真係唔好意思
可唔可以示範吓
唔知係咪你想要既野
類似咁(張圖我Google搵)
晏啲試試先
唔該哂
excel 點樣可以自動send email 提個客比錢 個表有email 有日期
想問吓excel 點樣可以快手排到啲number 出嚟
好似下邊分A同B 加數字 想將每個排number list
Thanks Thanks

A 123 1
A 456 2
A 789 3
A 000 4
B 345 1
B 764 2
要做既係右邊個數?
C1填1
C2 填 = (A1=A2)*C1+1
多謝巴打
呀,,唔記得講
咁寫既話你本身個DATA 要SORT左先得

冇SORT既話就要用COUNTIF之類
不過會慢好多
有印象advanced filter 都得 不過已經唔記得哂
Anyway Thanks

要點set 先可以做到咁?
lookup 或者 index max if column
lookup 剩係數字先得
同埋中間有D 係空格, 咁又煩D
{=INDEX(C3:J3, MAX(IF(NOT(ISBLANK(C3:J3)),COLUMN(C3:J3),0))-COLUMN(C3)+1)}

唔知咁樣係咪太複雜
差唔多啦,如果你唔需要自動修正個COLUMN就咁
=INDEX(C2:J2,MAX(IF(C2:J2<>"",COLUMN(A:H))))

btw 用lookup就咁
=LOOKUP(2,1/(C2:J2<>""),C2:J2)
雖然LOOKUP係簡單啲
但其實對新手黎講係更難明
所以我麻麻地鍾意用
我發覺我從來冇用過lookup呢個function
唔用都唔緊要
識array formula可以取代
我有得揀都唔用
冇用lookup too
array formula彈性咁多
識用梗係用array formula
係,學啲有彈性既方法
長遠黎講係有用過學好多好似好神奇好方便既function

喺第二個post見到有人話而家有xlookup
所以index match 已經out左
真係得啖笑

但事實上好多人既學excel既取向係即食
所以呢啲function反而更滿足到佢地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞