入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (6)

994 回覆
99 Like 7 Dislike
感激不盡 好人一生平安
如果大家想問野真係麻煩「問清楚你個問題」先
唔清唔楚既話你想我點幫你
當公司人嘅人知你 excel 勁,待遇有無唔同咗
同事會好好態度

公司就。。。
管理層都唔會理呢啲野
待遇唔會有分別啦
係咪推晒啲嘢畀你做先
pivot table 有乜用
我見好似只係做下統計+filter
咁又冇
個人本身惡

都係本身熟果啲同事先會搵我幫手
留名遲啲睇
有d人鍾意用
但我自己就好少用
好少用+1
不過我唔反對人用/學 既
因為真係好易學,click幾下已經做到好多野

最驚係遇著啲人以為乜鳩都可以用pivot table做
想問下
如果a1 至a10,
a1裝完data到a2⋯ 如此類推 (有時裝唔哂, eg 裝到a7 但a8910都係空

想問如果想係a11想顯示a1至a10最尾果個數(not 空白) 可以點打
前提:唔想用好多if if if
=INDEX(A1:A10,COUNTA(A1:A10))

就算喺年月日格式入面
過咗月數/日數上限都無問題

如果唔想顯示日子而係要時距
就用 year/month/day function
year 要減返 1900 同留意格式係咪數字/通用
Conditions format唔識用

想整到佢對比即日日子會唔同顏色
咁?
我有2個玩法想整
第一係有件product打個日子 如果剩返唔夠30日就到期就會變色
如果過左30日就第二種色

第二係有件product每隔4年就要拎返黎做野
我打過上一次做完野個日子 然後到3年就變一種色
3.5年就第二隻色
如果難度增加 中間有啲空白 搵唔搵到最尾 即係圖中的e
咁直頭係另一樣野
LOOKUP(2,1/(A1:A10<>""),A1:A10)

INDEX(A1:A10,MAX(IF(A1:A10<>"",ROW(1:10))))
呢個要用ctrl shift enter入
明白 thanks
我仲想問多個問題
如果我想A1*A2+A3*A4+...A9*A10
係同一個row/columns到有無一啲類似sumproduct既方法做到?
睇到頭都暉
姐係我唔想咁戇居有100個row/col打咁多次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞