入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (6)

994 回覆
99 Like 7 Dislike
SUMIFS 唔好以用external data
除咗用sumproduct有冇其他方法

=SUMPRODUCT(('[mm.xlsx]Stat'!$K$5:$K$3486)*('[mm.xlsx]Stat'!$C$5:$C$3486=$D401))
呢條formula 出咗#value
想問吓有咩問題?
應該係有D 位係 ""
點先可以當佢係0
後面個段用N()
sumproduct(iferror(...,0))
我都有類似嘅問題
都係sumifs同link左去第2個file出現#value
係咪只係得sumproduct先用得?
我上網search見sumproduct用唔到*同"XX"去搵某D字,一定要用left先做到,咁但係我好多個條件,條式會變得好長
佢個N() 會變咗1個數 唔係array

唔知點解計唔啱
SUMIFS 計到15
sum product 出咗18
用array formula
因為唔係咁iferror
你係*完之後先出error
你係佢*之前用iferror咪冇用
sumproduct(iferror(你原本果條式))
咁呀
係人都可以學識program
問題係去到咩程度
勉強冇幸福
我覺得你識左non vba既野先
再學vba應該會易少少
thanks

加埋用 {} array formula 就得啦
係咪 IF () 入面係array 就要 用 array

sum product 本身食array 就唔使?
你可以咁諗
一般如果sumproduct包住operator就唔使
包住function就要

你呢個case其實用sum 都得
用sumproduct冇乜意思
爸打 想問下如果用呢條formula 當搵到第4 同第9 行係重複左既數, 可以點樣係條formula度 拎到4同9呢個數出黎? thanks
你係用邊條formula?
你試下同時開住果個file睇下有冇問題
冇啊,但因為同時嘅話我要開哂5個file
所以想睇下係咪真係得sumproduct先做到冇#value
我都冇為意連sumifs都用唔到
只可以話excel要唔開住另一個file 但又cross file咁reference係特別多問題
如果整一個formula既文字教學
你地覺得用英文,中文(書面語),定係廣東話好?
廣東話
用到你就會識
if(match(range,range,0)=row(1:9),,row(1:9)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞