入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (6)

994 回覆
99 Like 7 Dislike
留名學野
有sample file就易搞d
同埋你次次個.doc file都一樣格式?
vba可以靠錄製就做到大部分嘢

感激不盡
唔該曬巴打 幾啱用
但想問下點樣去改個x series data 係row 唔係column
i.e. series 1= x1:x10 instead of c3:c52
巴打真係唔該哂你
你寫完我仲有咩好改
可唔可以幫手改下將佢個 x data series 打橫咁入(row) 而唔係打直咁入(column)
step 1 嘅 docx 係固定咗嘅 form
step 2 係 excel 會需要揀一兩項嘢去揀 template, template 有四個,會影響到排版, 入面有一 d 數值會根據 step 1 個 docx 嘅 data 變
step 3 嘅 docx 就係根據 template 加貨幣去計數

vba 嘅錄製係咩 function 嚟?
 .FullSeriesCollection(i).XValues = sht.Range(Cells(firstRow + i, firstCol), Cells(firstRow + i, lastCol))
 .FullSeriesCollection(i).XValues = sht.Range(Cells(firstRow, firstCol), Cells(firstRow, lastCol))

addChartData入面做成咁就應該ok
收咗工用電話改,未經測試既

樓主唔駛客氣喎,大家交流下
我唔是好熟vba,可能你有更靚既寫法
https://www.managertoday.com.tw/columns/view/54010

求其google都搵到
錄製巨集,英文版叫record macro(好似係)
係Microsoft office入面包埋既功能
唔係vba既功能
作用係將你既指拎自動錄成一段vba既code
開始錄製->做一次你想做既嘢->停止錄製
咁你就會得到一段vba code
跟住就可以㩒一下就重複你頭先做咗一次既動作
注意係可以揀relative reference嚟錄,作用係類似offset

講返你個case,冇sample file好難搞,太彈性
感謝
formula我就自問可以寫得好
VBA我自己都冇信心寫得靚
我都係寫到用到就算
有無一條formula 係可以 c 格仔有資料
D 格仔先計 a 格減b格
=IF(ISBLANK(C1),””,A1-B1)
我c格仔應該係日期黎
唔該哂
Sub whole()
For Each sh In Sheets
Call delete
Next sh
End Sub

Sub delete()
N = 3
For i = 1 To 50
If Cells(4, N).Value = "" Then
Columns(N).Select

Selection.delete Shift:=xlToLeft
N = N - 1
End If
N = N + 1
Next
End Sub

有個timetable workbook (n個worksheet)
想做到VBA每個worksheet如果3:3嗰行某格有空格就全欄delete
剩係第一個sheet 行到delete 後面啲Sheet冇郁過
應該係紅字嗰兩行出事但我唔識改
全部google完自己改
感謝
即係第一張sheet成功咗?係嘅話就應該唔關delete事?
Sub whole()
For Each sh In Thisworkbook.worksheets
Call delete
Next sh
End Sub

我估係咁
利申:手打 冇test過
真係得感謝
請問係咩原理
google完都唔係好明thisworkbook activeworkbook 點用幾時用
應該你原本 Sheets 唔係用緊你想要嘅「全部sheet」

Activeworkbook 主要係當你個vba開幾本workbook嗰陣用,類似activesheets
不過正常開本workbook都有variable名,所以應該少用
我仲有另一個sub AAA 因為行唔到我拆開咗試
但咁樣又得所以唔係好明幾時要用

Sub whole()
For Each sh In Sheets
Call AAA
Next sh
End Sub
Thisworkbook 即係寫左code 果個Excel file
因為有時會開好多Workbook,quote thisworkbook就知係邊個

你上面段code就loop晒本workbook每一頁worksheet
每張worksheet都run AAA一次
試過 8個if都仲work
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞