買電視機 / 換電視機 集中討論區 (34)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
可能都要萬中。。。
55寸應該唔洗

AV 生命超好人, 送貨上架連安裝勁快手。而家瘋狂打丁中

但問下各位三叔巴打, 電視係咪有個sound mode 係會當你有其他嘈音e.g 吸塵, 會自己較大聲D? 有冇得disable 佢?

我吸吸下塵聽到佢自動大聲左好驚
設定>>一般>>智能模式設定
• 智能模式 - 關
恭喜巴打入手新機~
Ching 落單到收機幾耐到?
最快可以一日, 除左weekend 唔送。

我星期六落單最快可以星期一上牆
Sony大法好

請樓主幫幫手揀,筆直1萬左右,會買ps5

Sony KD-55X9000H
Sony KD-49X9500H

90h 貪佢hdmi2.1 4k120hz
但95h 個畫象又靚過前者,可惜只有hdmi2.0

巴打會點揀
遲下95h會唔會up到4k120hz?

定或者等佢5-6月出x95j??
不過諗諗吓新機就過晒筆直
搞到選擇困難
1. X9500H硬件所限, 沒有可能更新到HDMI 2.1, 沒有可能支援4K120
2. 5-6月出既X95J最細要65"起
3. 要4K120就要55X9000H, 畫面係有差距
4. 一係可以等5-6月買X90J, 會有50, 55", 用左新影像處理器
想問問 Samsung tv 個有線新聞app 之前我睇又清又有hdr, 最近睇無咗 hdr 和蒙咗好多?

有冇Ching 知咩事?
想問下step巴
廳距2.6米
有冇平靚正55或65介紹
但一定唔可以三星
因為過年前同盛X訂左 Q80T放係房
如果廳又係三星
最怕用remote時廳房會一齊轉台一齊熄機
又唔想用sony
因為支那文
加上冇得update firmware
所以好煩腦

thanks巴打 我睇下
廳同房好近?
同埋control 都係用紅外線㗎姐 總會有幾粒制撞
q symthony老實講無乜特別感覺
一定唔會立體咗
但會感覺前面黎嘅聲密咗 厚咗 (唔知點形容)
另外睇atmos片都唔會話好大感覺
諗緊加唔加對後置好
加咗應該立體好多
Sonos Arc +1
係JBL 9.1 之間揀左佢
入手前去試聽,一關左兩邊個sub播音樂我木耳都聽到分別
之後再慢慢加One 同Sub
巴打咩價位入手?
我都睇啱呢部,諗緊直接去馬定等今年既neo qled
有冇盡量貼牆既掛牆架推介
用緊x9000e
睇過原廠450裝完冇得再插線好麻煩, 850最薄但睇到話有前傾問題
Sony KD-65X9000H 行貨
$16980
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(4500:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角可接受, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
7. 直下式背光, 32分區控制LED光暗, 令黑位更黑
8. X1™ 影像處理器
想問下如果5月尾入伙
Budget 50k內
係咪應該等最新一批電視先入手?

另外我想請教
Kef lsx + Kc 62 subwoofer
定Samsung sound bar 會比較好
用嚟聽歌睇戲
等新款電視吧

Soundbar你自己去沙田AVLIFE試
電視會掛同一幅牆
前面廳
後面房
冇錢買行貨

LG水有冇55或65推介

咁會控到過牆咩
紅外線應該 木板都唔係點穿到
加塊金屬係接收位附近 擋擋佢囉
拎曬offer 12 K 有找, 不過個offer 去到上星期日only
係K11 AV 生命買
巴打Q80T幾多寸? 房掛牆?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞