買電視機 / 換電視機 集中討論區 (34)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
請問咁多位巴打,我屋企幅牆,闊度係140cm ,視覺上買49/50 定 55 寸個觀感會冇咁壓逼(因為電視左邊就係牆身,右邊就係房門),觀看距離係1.6至1.8米
爬左文心水係55Q80T (水),49X9500H(行) , 50TU8000,多謝各位提供意見
Step巴 請問q80t重新追台要點做?
49X9500H啦
1. 未聽過有問題
2. 因為大部份Dolby Vision既Source都會用自己既方法提供埋HDR10版本(比如Blu-ray同埋主流既串流平台),而且目前consumer market 都冇真正12bit既TV,再加上dynamic meta data都唔會真正解決到唔夠光/黑位既問題。
所以總括黎講,只要support到HDR10,電視/MON既能力仲重要過。Dolby Vision=HDR10+Dolby Metadata, 所以Dolby Vision係向下兼容HDR10
3. 唔知道, 未聽過
4. 大鋪+信用卡回贈+商場回贈
Sony UBP-X700 / PS5
用到咪搬入房用, 一係就回收
https://www.enb.gov.hk/tc/sens-blog/blog20190730.html
舊年美森買咗Sony X700,一千左右,國際電壓直插無問題。對4k 碟畫面聲音要求唔高可以諗下
Thx 巴打
M7 三星 點睇 ?
當電腦MON不錯, 32" 4K, 又可以唔開電腦睇NETFLIX, YOUTUBE
Thankss 清
想問今年百老匯德福有冇booth?
另外55X9000H國際版係咩黎,同港行有咩分別
國際版=大陸水貨,大陸做

SONY水貨閹割版缺點:
1. 每次開機/轉台,字幕都會變殘體,可以關閉字幕解決
2. 中國版膠製搖控功能少,冇數字鍵
3. 冇Airplay,冇Homekit,冇Chromecast,冇Google Search,冇Google Play Store,有大陸搜尋
4. Netflix,Youtube要手動安裝,手動更新,Youtube要特定版本先可以Login
5. 冇保養
6. 不能刷Rom,不能改區
7. 可以買個chromecast with google tv ($550)去解決冇GOOGLE問題
8. 應用助手可以允許用家安裝第三方的APK檔案
9. 頁面有大陸APP
10. 語音功能只有國語
仲以為國際版唔同大陸水貨,喺price.com見到香港專用國際版,貴過水貨一截
所謂國際版可能幫你裝個Smart Youtube,Netflix就算
唔該晒 另外今年德福係咪冇消息
呢個唔知道
試咗都係唔得,rescan個電視台都試埋都係唔得,問咗盛澤佢話係電視台天線問題
Dirty screen即係Gray Uniformity
你上rtings.com 睇每部電視都有呢項測試評分
Oled冇背光影響所以會比較高分

灰色均勻性描述了電視在屏幕上保持單一均勻顏色的能力。 均勻性問題看起來像是屏幕上較暗的補丁,其角和邊緣特別容易看上去比預期的要暗。 對於體育運動尤其如此,因為屏幕上較暗的斑點會影響運動表面的外觀。

為了評估電視的灰色均勻性,我們在屏幕顯示單一純色的同時為其拍攝了一張照片。 使用該圖片,我們既可以計算整個屏幕上像素的顏色值的標準偏差,也可以計算屏幕中心(最重要的地方)中較暗色塊的數量和嚴重性。
PS5冇Dolby Vision,所以放棄算
唔會, 轉區後系統同行貨完全一樣, 有齊YOUTUBE/NETFLIX, 冇大陸APP, 有繁中英文介面
亦都可能公共天線問題, 巴打有冇另一部電視試下~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞