買電視機 / 換電視機 集中討論區 (34)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
呢個紅燈係唔係搖控個紅外線無得熄㗎?
呢個係Standby燈,插咗電就會有
買OLED之前最好問清楚售後服務係點
唔好問sales, 直接打去品牌既CS問,一定有人答到
OLED最重要係問清楚非人為燒印保養期內會唔會認數免費維修

人唔人為好易分,台徽、時鐘、遊戲機HP條/轉數錶、體育賽事比分板呢啲就肯定係人為
但係如果係螢幕特定位置有偏色或者整體有色差呢啲就係defect, 理論上廠廠要係承諾既保養期內提供免費維修服務
抺電視清潔劑有無推介?

之前用開飛離譜枝藍色野,用晒買唔返
收到 謝謝你
PLEX試過喇
試咗1080P 片係可以
4k好似唔係太順
遲d返去試下其他4k片源先
巴打你個Wifi夠唔夠快?
打機先比較有用
打機先比較有用
Samsung 32T5300
10k樓下 以性價比行先
我推薦以下,X9500H係最強49"電視

Sony KD-49X8500H
$7500 行貨
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角可接受, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.0, 最高支援4K60
7. X1™ 影像處理器

Sony KD-49X9500H
$9750 行貨
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角可接受, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ ULTIMATE 影像處理器
7. 直下式背光, 48分區控制LED光暗, 令黑位更黑
8. 光度高, 睇HDR片光位更真實
9. HDMI 2.0, 最高支援4K60
10. 日本製
多謝巴打
依個價係咪Sony 好多三星?
話說巴打們LCD電視最長壽命用過幾多年 我先 11年
9年PANASONIC
有部42吋hitachi 1080i 電視, 内置解碼器都冇,
應該2006年左右到而家
夠呀
行到9XX Mbps架
呢部貴1k左右,值唔值得?
Samsung好大機會用VA Panel,黑位會好好多,對比度都高

LG肯定用IPS Panel,黑位發灰,對比度低

功能上差不多
T5300 有 youtube netflix apple tv app
唔肯定有無 Airplay 2 同 homekit

如果 32" 肯定係 Samsung > LG > Sony
我而家都想放左部 32w660g 換呢部
上大尺寸4K啦巴打
有心
廳用緊 65x9500g
房先係 32w660g
就係一路無 FHD 嘅 Android TV (市面上全部得 720p)
買 32w660g 嗰陣又未有 T5300 ,否則肯定一步到位

另外,廳嗰部諗緊換55x9000j , 部65 太過大
而家想整組合櫃,原來係件好難嘅事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞