買電視機 / 換電視機 集中討論區 (34)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
OK我下次會加番, 不過都係盛澤主動搵我幫手先出此POST, 因為今日有巴打問價都係遇到此問題, 查詢報價與紅字不同, 有差距, 先出一個POST以避免其他巴打中招, 又浪費時間
1. 電視跟SOUNDBAR最好同一牌子, 兼容度最好, 少好多細問題發生
2. Sony 水貨版就算啦, 又缺功能, 又多問題
3. 55Q80T + HW-Q950T都係一個好選擇, 可以用埋Q-SYMPHONY功能
4. SAMSUNG 55Q80T同SONY 55X9500H同級
step 巴一次過覆你
無買後置,因為梳化埋牆角所以未諗到點擺住,玩一排先唔夠會考慮再加
ps5 set 咗sound bar mode, 比起之前用電視光纖出hifi 仔明顯聽多咗嘢同埋有少少定位,加後置應該會更好J
subwoofer 擺咗係電視櫃左邊隔離地下
(不過師傅好似唔記得幫我link 埋,我係頭先先link 返)
今晚都係試過下啲function 先,熟下部機先
睇電視已經覺得1080唔夠清楚鳥
多謝你詳細回覆, 我阻到你打機添~新電視+SOUNDBAR實好J
CCTVB畫質係咁上下架啦~100唔夠清咪上NETFLIX, 或者自己睇4K BD
巴打電視用緊電影MODE?
之後有咩問題可以上黎問, 不過我可能之後會少D係度了~
Q80t game高分啲,x950h就movie高分啲
所以其實差唔多, 如果係Q95T就唔同
睇電視跟咗頭po 電影mode setting 再改少少
我有試過唔用電影mode, 用動態啲色好似太味精
打機就咁game mode咋, 應該會搵搵youtube setting 跟黎試下
打機用GAME MODE正常, 電視有得SET自動GAME MODE
動態D色太誇張了, 就算標準都有D太濃
估唔到有巴打會留意頭POST
我以為冇人理~
我一樣係電影mode再改少少
用左電影mode再調番光D基本上顏色已經準, 夠一般用
唔係呀,頭po 資料好詳盡呀,我睇完又問完先扑鎚買依家呢套
係,其實都係較返光啲唔好太暗
幾個月之前頭POST得1個POST, 係之後我用左幾小時搜集資料先一次過將2020年9成非大陸機種資料價錢整合, 再列哂出黎.

下個POST會有埋 LG電視設定
佢未覆 唔考慮其他model啦 不過我唔急 抽到PS5先買都未遲
你話係連登巴打應該可以平少少既

巴打理想價係幾多?$4100冇可能了
Step巴知唔知連登巴打買50TU8000有無平㗎?
Thanks step巴

其實本身都預買65 x95h既, budget都係預咁上下
不過女朋友成日凝住Samsung 易壞d, 售後好似冇咁好..
你可以自己問盛澤佢地,我個價都係price搵$3980+$150送貨
1. 如果想要Sony都可以買65X9500H既
2. 電器野壞唔壞好多時睇彩數同使用習慣
3. 我自己都係用Sony既,用左3年半仲好健康
4. 如果之後Sony電視配Samsung Soundbar唔夾或者多少問題,咪賣走條HW-Q70T佢,應該都唔難賣,如果夾到冇問題咪照用,Q-Symphony功能你當係bonus,唔係必須既
5. 不過有巴打試過Samsung配Sony,有時電視會自己開,應用係HDMI-CEC兼容有問題
另外巴打你Soundbar已經到手?如果未到手可唔可以轉款?
巴打唔係已經訂左50TU8000星期二三送貨?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞