買電視機 / 換電視機 集中討論區 (34)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
因為黎緊準備搬屋想順便換部新電視
用黎打PS5 同睇戲居多
50吋內有冇咩型號可以推薦一下
budget 10K內
Sony KD-49X9500H
$9750
廳房都掛牆
房比較大
有4米幾
所以75Q80T
我叫盛X試過
佢地話會一齊開機一齊熄機一齊轉台
買到75"大電視都係米王啦, 巴打玩弄我~
好大機會, 因為REMOTE係用藍牙~
另一原因我好毒
冇乜朋友會上黎
所以廳個電視應該冇乜機會會開
所以要求不大
或者買水65 9000h 算
八千幾合理
財爺好似每人派5000蚊電子消費卷,可以用黎買電視如果可以同老婆個張夾埋用就好
LG我只推薦OLED, 巴打小心D用, OK既

LG 55" OLED TV CX OLED55CXPCA 水貨
$12600
1. 對比度極高(無限:1), 黑位純黑, 顏色豐富, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
7. α9 GEN3 影像處理器
8. 推薦FACEBOOK搵 盛澤影音 購買

LG 65" OLED TV CX OLED65CXPCA 水貨
$21800
1. 對比度極高(無限:1), 黑位純黑, 顏色豐富, 可視角極好, 畫面順暢
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. 有HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
7. α9 GEN3 影像處理器
最近想買部Samsung 43TU8000 入伙
但見price 有國際版同港行,想問下有冇人知除左保養有分別之外,仲有咩唔同
三星 係用藍芽?
用過部 nu唔記得幾多 唔多似係藍芽
本身出廠pair up左?
應該紅外線+藍牙, 如果唔係搖控點用語音功能, IR應該做唔到語音掛
Thank you step巴
Over 左筆值
我應該會65 9000H
到時最多disable 字幕

冇咩機會開, 一係以下機種算

Sony KD-55X8000H 行貨
$8280
1. 50hz 廣色域 IPS PANEL, 對比度非常低(1000:1), 黑位灰, 可視角好
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR
6. X1™ 影像處理器

Sony KD-65X8000H 行貨
$12950
1. 50hz 廣色域 IPS PANEL, 對比度非常低(1000:1), 黑位灰, 可視角好
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
5. 只有ARC, 只可以回傳有損音訊去SOUNDBAR
6. X1 影像處理器
咁係咪要pair 先用到語音?
高階先有呢個功能?
跟機REMOTE應該PAIR左, TU8000入門機已經有
Thank you
垃圾正苦派五千電子卷
咁樣65X8000H 行貨去馬

國際版應該=大陸水貨, 不過我唔100%肯定, 不過搵 盛澤影音 就係大陸水貨, 100%安全, 唔需要買果D加錢有1年保果D水貨, 冇咩意思. 水貨就係要平, 要比多D不如買行貨, 加上鋪頭都冇零件幫你整, 純粹呃你比多D.

另外大陸水貨要轉區先可以用到YOUTUBE/NETFLIX, 唔係間間鋪有呢D服務, 仲未計盛澤可以安排送貨同埋裝機, 試機, 掛牆服務

Samsung 43TU8000 水貨
$3350
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (6500:1), 黑位更黑, 可視角可接受
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統, 多APP
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. 兼容Dolby Atmos
7. 最高支援4K60
咁照計 個remote 唔會影響第2部 電視?
都pair左
搖控應該紅外線負責開電視, 一般操作
藍牙負責語音傳輸
唔好買SONY水貨啦, 真係咩功能都冇, 搖控又柒
不過SONY大陸水貨都可以更新FIRMWARE, 不過都係大陸版FIRMWARE.
65X9000H啦~
呢個我答唔到你, 我SONY係要用IR先開到機, 遮住個IR係開唔到機
SAMSUNG唔清楚
我都係咁呀
不過冇試過果位巴打嘅情況 背對背咁裝
我部電視有舊擦膠擋住已經會廢左個remote
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞