買電視機 / 換電視機 集中討論區 (34)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
座枱個位太低係唔好
掛牆同座枱聲差不多
撚化我~

廳想用SOUNDBAR咪SONY HT-Z9F囉
正常SOUNDBAR去到人坐係度既心口位成水平就最好~
巴打想問下點解廳想用SONY, 房用SAMSUNG?
因為2部電視都會暗藏線
廳會有個彷雲石瓷磚特色牆,會喺木結構中間整(幾)條槽放HDMI,電線,天線,仲有咩線預?

房電視牆身就會改個電制同天線位上機背

不過機背個線位仲研究緊點開,係咪應該機背左/右2邊低位?

我廳個位又瓷磚,如果原裝掛牆架我要問下同唔同我鑽。

好煩惱
例如呢
因為本身鍾情Sony咁廳主力就用佢
房就次要無乜所謂同想慳錢就揀Samsung,有水貨平啲嘛,質素又可以keep番

2部同牌子會有加成作用?
冇加成~
一般都係HDMI,電線,天線
想問下dolby atmos compatible 同真dolby atmos有咩分別
巴打邊度見到dolby atmos compatible?
恭喜恭喜,我55仲要等
如呢一刻巴打會選擇邊部
未來打機係咪一定要4K120?我齋玩fifa又中意煲劇有電視盒子。。諗唔到買邊部
我自己覺得打機4K60已經足夠, 而且PS5都唔夠力推4K120, 要降畫質先可以, 所以我會買49X9500H, 加上X9500H都行到1080P 120, 畫質真係X9500H好

巴打係咪要用黎打FPS GAME, 要好似電腦MON行144HZ咁要超高速反應? 如果係就買X9000H, 否則X9500H.
睇你需要, 120FPS只係要求超高速反應先有用, 就好似電話120HZ掃MON咁, 動作係會流暢左, 需要就買HDMI 2.1機種, 不過此問題2021年機種會解決, 因為中高階機全部都有HDMI 2.1支援4K120

另外60FPS正常都唔叫疾啦
巴打電視距離坐位幾遠? 電視位有幾闊? 預幾多BUDGET?
我想買43吋呀,5-6千,只係想買部畫質靚仔可以睇戲又打到ps ,唔熟電視,等唔等新電視出好?
如果巴打要4K120, 現在沒有43"可以做到
Ok thx 咁我睇吓今年會唔會出
5月到可以上黎問下, 不過到時我可能唔係成日係度
想問下HW-Q70T個subwoofer可唔可以拍實電視櫃既左手邊?
會唔會個效果差左?

下面係示意圖,S代表subwoofer
最好放電視櫃右邊, 因為SUBWOOFER單元係右邊
如果放左邊要留位比佢, 即係SUBWOOFER同電視櫃中間要比位
另外SUBWOOFER後面有氣孔, 所以SUBWOOFER後面要留位, 唔可以貼牆, SUBWOOFER左邊就沒有所謂
有冇話subwoofer同櫃中間留幾多先夠
2019年嘅q80r
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞