買電視機 / 換電視機 集中討論區 (34)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
有冇巴打分享下三叔q80t電視 + soundbar hw-q70t用後感?爬咗好多文都話低音好似無聲,想知道真實用家心聲🤞
係咪而家一般都買4k?
如果1080p/2k有冇推介
另外想請問大家買水貨q80t反光嚴唔嚴重?
買左Q80t,
想問下依家電視係咪一定要電視線先追到台
條線入牆但唔知點解壞左,要搞都複雜
睇下有冇其他方法
冇開個陣覺
開左又冇乜野
不過好睇光源係邊射埋去
尋日問左盛澤
順便係度分享

SAMSUNG HW-Q900T $5800
Q950T $9100
多謝step爸,上到好詳細每個size同tech spec。

但見好似無點提QLED,係咪而家唔推薦買?

定等多陣出MINI LED?

3月底入伙唔知等MINI LED定QLED好
巴打比你簡一部43吋擺房淨睇netflix,你會簡LG un7400/8100定p記x600諗左幾日都決定唔到
4K已普及

1080p只剩下幾年前入門機
lg 7400/8100 好似對比度低d?
雖然x600 影像都係麻麻地
要天線先追到台

巴打可以考慮室內天線

Eight PT-01

HKTVmall有
謝謝分享
Samsung Q系列咪係QLED,QLED推薦買

4-5月出啦Mini LED 背光機種,不過旗艦機用,巴打你要買幾大尺寸同預幾多budget?
Samsung 43TU8000
$4390
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (6500:1), 黑位更黑, 可視角可接受
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統, 多APP
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. 兼容Dolby Atmos

Samsung 43TU8500
$4690
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高(6500:1), 黑位更黑, 顏色豐富, 可視角可接受
2. DUAL LED 背光增強色調
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 兼容Dolby Atmos
如果電腦係window, 想mirror mon係咪一定要㨂有chromecast?
唔該巴打
LG UN74/81 同 P記GX600H都係用IPS Panel,睇戲黑位會差,對比度都好低,會影響觀感
原來Q系列就係。。好柒呀我

預萬鬆55寸,但見到上面VA果啲都好似已經差唔多呢個價錢,可能已經唔洗考慮Mini LED.. 或者要再加碼
如果用Wifi,可以用miracast或者chromecast
Samsung 55Q80T 行貨
$11200
1. 100HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角好, 畫面順暢
2. 直下式背光, 48分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
8. 有2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤定位發聲), 共60W輸出
9. 兼容Dolby Atmos
10. 支援Q-SYMPHONY

Samsung 55Q80T 水貨
$6450
唔柒呀,大家都係交流下姐
電視連wifi, 電腦用lan?
miracast要雙方wireless
chromecast唔需要

巴打咩電視?
原來係咁,我屋企長期勁暗,以前有講法將ipsset到勁暗無咁傷眼,巴打依家重係咪咁
我未買, 睇緊你#1㨂緊
想平平地買部可以mirror window機既
冇咩關係, 你環境暗電視就要SET暗D, 如果唔係會刺眼, 同用咩PANEL沒有關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞