買電視機 / 換電視機 集中討論區 (34)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
第一步: 電視設定:
1. 設定>>一般>>外置裝置管理員 Anynet+ (HDMI-CEC) - 開
2. 設定>>音效>>專家設定>>HDMI-eARC 模式 - 開

第二步: SOUNDBAR:
1. SOUNDBAR HDMI OUT(TV-ARC) ------插HDMI線------Q80T電視 HDMI 3 (eARC)
2. SOUNDBAR REMOTE要有電池
3. 按SOUNDBAR 遙控器上的 SOURCE 去 D.IN

第三步: 電視設定:
設定>>音效>>音效輸出>>選SOUNDBAR
samsung tv個通用遙控係邊度黎??
我應該係將左唔支援MBR ge裝置set左落去
4千左右 想要lcd 唔要oled
Samsung 43TU8000
$4390
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (6500:1), 黑位更黑, 可視角可接受
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統, 多APP
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. 兼容Dolby Atmos
Reset the soundbar by powering it off and then pressing and holding the Play/Pause button until it displays 'INIT OK'. Power on the soundbar, and then try pairing the soundbar to your TV again.

Reset完再用Soundbar機身實體鍵轉Source去 D.IN

咁樣應該ok掛
你既情況係咪Soundbar原裝搖控用唔到?
另外Soundbar係咪用HDMI駁電視?
係呀
駁住hdmi果陣較
較完就唔得了
有冇店推介
大鋪推薦AVlife
細鋪推薦AVoutlet

我個價係AVoutlet既
用緊sony 55x8000h
個mon既色有時會跳一跳咁
有無ching有同樣情況?
畫面設定

進階對比增強器 - 關
試下先
多謝🙏🏻
Ching你好熟電視setting
我係樓主,自然比較熟,你試下先
Sony OLED 好似同 LG 買 Panel?
咁 LG 係唔係最好?

我未用過 LG
sony 今年粒XR影像處理器好似勁過LG 好多
暫時全世界OLED電視都係同LG買Panel
電視要靚除左Panel外,影像處理器都好重要
如果要HDMI 2.1,就買LG, 否則Sony
大家換新電視後,舊電視會點處理?

有冇辦法捐比有需要嘅家庭? (最好係黃色家庭啦)
fb應該有多啲呢類gp
32吋Smart Tv 除咗LG, 係咪無野好揀?
HDMI 2.1有咩咁重要?
同問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞