買電視機 / 換電視機 集中討論區 (34)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
最少都8-10CM, 具體要巴打到時自己試聽

放左邊也可行
2019年Q80R規格同2020年Q95T接近, Q80R更新後都有HDMI 2.1, 只係冇eARC, Q80R都抵玩
如果放佢係個電視櫃上面會唔會好on9
SUBWOOFER最好放地下, 巴打係電視櫃好闊嗎? 有冇勿相認圖?
其實我諗住訂造個櫃,所有問清楚先,未有相認圖
SUBWOOFER正常放地下
唔該晒巴打
唔洗打到咁高速反應起碼知道左120同60最大分別先
咁就X95H ,畫質行先完左個煩惱
咁唯有係個櫃中間整個吉位放佢
唔好係櫃中間放SUBWOOFER呀, 之前有巴打問過
SUBWOOFER用黎做低音擴散, 你放櫃入面即係封印佢
喊出黎
以前玩喇叭唔係有另一條線要插?
Btw多謝step巴,我大約諗到點整了
放櫃入面不如唔好用, 係史上最差既
除非你個SUBWOOFER單元向前, 不過都係唔建議
放櫃內或櫃頂會被個櫃卸去D低音
呢個煩惱我都面對過
但我會買PS5嘅機會少於一半
玩傳統喇叭要用喇叭線, 通常HDMI去AV AMP, AMP再用喇叭線駁喇叭
現在SOUNDBAR已經整合埋AV AMP+喇叭
如果巴打要玩傳統多聲道AV AMP組合, 地下要留位走喇叭線
如果咁放,subwoofer 右手邊全部都吉既係咪就冇問題

畫張圖黎睇下, 你最初果張咪幾好~
都可以既
你畫得咁靚叫我情何以堪
你用電話畫, 我用小畫家畫, 差不多啦~
買原裝掛牆架定另外買好?
你電視有保養既話最好用原廠架, 試過有巴打要維修, 師傅上門見到唔係原廠架, 唔整, 有爭執, 最後唔知點
但係此約係2019年機2021年用 心底有D唔平衡
巴打你剛剛買Q80R?
不過呢幾年2017-2020電視冇咩點改進, 係2021年大廠有MINI LED機種先有進步, SAMSUNG 2019去2020年係退步, 減成本
上個月買 電視壞左冇計🤧 等唔切
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞