買電視機 / 換電視機 集中討論區 (34)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
Q95T點樣唔同
我都有睇頭Post架,要keep住
Dolby Vision同Soundbar冇關係

電視同Soundbar最好同一牌子,兼容性最好

Chromecast主要用黎投射畫面,巴打唔係一直用緊嗎?
Q95T分區控光再好D,黑位控制會細膩D,另外光度高D
謝謝支持
好耐無入黎
又要買電視啦

請問師兄2萬預算內買 LG 55 - 65 電視有冇推介?
我會用黎打 PS5 同 Now TV 睇波

P.S. 不嬲用開 Sony, 但屋企人 LG 行貨有優惠

謝謝
LG 65NANO86CNA
$15800
1. 100hz NANOCELL IPS PANEL, 對比度非常低(1000:1), 黑位發灰, 可視角好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison IQ, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEB OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
7. α7 Gen3 影像處理器

LG 55" OLED TV CX OLED55CXPCA
$17400
1. 對比度極高(無限:1), 黑位純黑, 顏色豐富, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vison, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統, 多APP
6. 有HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
7. α9 GEN3 影像處理器
明白
樓主我又有少少samsung電視使用上問題想問
上次你介紹過用plex黎由電腦cast去samsung 電視度
但我down左套4k落黎好似唔係好work
仲有無其他方法可以做到唔使駁usb落電視度都可以睇到自己嘅4k片?
chromecast得唔得?
想問下Sharp個部android tv好唔好?
SHARP已經係台灣野, 唔係用日本影像處理器
優點: 平. 用ADNROID TV系統
缺點: 畫質普通, HDMI插頭少, 連ARC都沒有, 側光式背光, 光度唔夠

差唔多價可以選擇SAMSUNG
咁如果唔用大陸牌子,又要android tv,係唔係得返sony揀?
YES
SHARP AQUOS已經唔係以前既AQUOS. 現在只剩下價錢有少少優勢
chromecast係將我電腦嘅影像mirror去電視?
但我電腦mon得FHD
同埋將graphics card唔知夠唔夠play 4k wo
新手想請問下,50寸電視機
Sony vs Panasonic 要點揀?
會用黎打機,想要VA Panel 4K
Sony係咪好易壞...10個有5-6個人都話易壞..令我卻步,但佢既brand形象幾吸引我
Panasonic 性價比高,5年保養..
師兄可以俾一俾意見小弟?
咁沒有辦法

巴打係咪唔識用PLEX? PLEX要電腦同電視都要裝
首先註冊左ACC先
然後電腦要裝Plex Media Server for Windows
電視都要裝PLEX
跟住開電視PLEX, 佢應該有個CODE比你係電腦輸入, 然後就可以將電腦跟電視連結, 跟住就可以用
電器野壞唔壞睇彩數同使用習慣, 我自己都係用SONY, 用左3年半仲好健康, 另外多人用就自然多人壞, 機率係咁計

我推薦以下機型:
Sony KD-49X8500H
$7500
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(5000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角可接受, 畫面順暢
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
6. HDMI 2.0, 最高支援4K60
7. X1™ 影像處理器

Sony KD-49X9500H
$9750
1. 100hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(5000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角可接受, 畫面順暢
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. ANDROID TV 系統, 多APP
6. X1™ ULTIMATE 影像處理器
7. 直下式背光, 48分區控制LED光暗, 令黑位更黑
8. 光度高, 睇HDR片光位更真實
9. HDMI 2.0, 最高支援4K60
10. 日本製
唔該哂但多人用多今壞係咩意思?
同埋8500H產地係大陸?
例如100個人
10人買SONY電視, 自然少人壞
90人買SAMSUNG電視, 自然壞機率會高D, 因為多人用, 但唔代表佢真係差
X8500H馬來西亞做
same
lee到有無人有玩lg sound bar?
好似好過三星
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞