買電視機 / 換電視機 集中討論區 (34)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
電視位有幾闊? 同你坐位有幾遠? 預幾多錢?
4,5月出mini led
到時QLED 係咪都會減價?
好似Q80T 咁, 水/行貨都會減?
減得多唔多?
坐位距離兩米左右, 闊度無限制
budget 4000得唔得 要黎睇戲多
thanks巴打,我再研究下先
應該唔會點減了, 最多咪減多$100-200, 到時會有Q80A/Q70A/Q60A取代Q80T/Q70T/Q60T
不過暫時唔知A系列升級左咩, 應該升級不大, 因為旗艦已由NEO QLED (MINI LED) 取代了, Q95T/Q90T直接收皮

未來既野我答唔到
部sony 已經即場維修好。
2米正常要55"電視了, 巴打只有$4000, 只有以下水貨可選, 行貨$4000只買到43"入門機

以下機種為性價比之王, 行貨細鋪賣緊$10400, 水貨只係4折, 之前都好多巴打入手, 如果有興趣可以FACEBOOK搵 盛澤影音 再WHATSAPP佢地安排

Samsung 55Q70T 水貨
$4650
1. 100HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角可接受, 畫面順暢
2. DUAL LED 背光增強色調, EDGE LED
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
8. 兼容Dolby Atmos
9. 推薦FACEBOOK搵 盛澤影音 購買

另外有細尺寸行貨, 如果巴打一定要行貨可以選擇, 不過2米左右你會覺得細.

Samsung 43TU7000 行貨
$3999
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (5000:1), 黑位更黑, 可視角可接受, 色域窄
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統, 多APP
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. 舊款搖控
7. 兼容Dolby Atmos

Samsung 43TU8000 行貨
$4390
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (6500:1), 黑位更黑, 可視角可接受
6. 兼容Dolby Atmos

機種等級: Q70T>>>TU8000>TU7000

如何在三星 Smart TV上使用遠端訪問
https://www.samsung.com/hk/support/tv-audio-video/how-to-use-the-remote-access-on-your-samsung-smart-tv/
恭喜巴打, 又可以繼續享用, 加左保都安心~
如果巴打過左保就肯定報你天價, 唔洗整, 雖然PANEL成本唔貴, 不過間間過保要換PANEL都係天價報價, 搏你唔整.

現在仲係保養期都抵到爛, $0就可以搞掂
另外仲有以下水貨, 不過性價比就冇Q70T咁高, 尺寸都細D

Samsung 50TU8000 水貨
$3980
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (6500:1), 黑位更黑, 可視角可接受
6. 兼容Dolby Atmos
7. 最高支援4K60
8. 推薦FACEBOOK搵 盛澤影音 購買
繼續新電視samsung Q70T 問題
本身裝左now E 睇波 正常睇用airplay 冇問題
有D精選場次有4K睇 用iphone airplay 4K去電視到
但發覺個波有鬼影(熄左D 進階功能就冇 但就明顯FPS 唔夠)
想請問有冇人用緊apple tv 4K , 佢有冇得裝nowE ?
我唔想經airplay 因為應該係 bitrate 唔夠
同時間有冇人用緊samsung TV 都有呢個問題?
之前就係有其他巴打用NOW E盒, 系統更新後已經冇事

1. 先做電視系統更新
2. 設定>>圖像>>專家設定
• 圖像清晰度設定 - 自訂
• 模糊消減 - 按自己喜好, 愈高畫面愈順暢, 開高D
• 顫動消減 - 按自己喜好, 愈高畫面愈順暢, 開高D
• LED 動態清晰 - 關, 開左畫面會閃加變暗, 沒有太大用途
透過互聯網更新
設定>>支援>>軟件更新>>立即更新
唔該晒stepmic 巴打
我開晒就係有鬼影 熜晒做唔夠fps 一格格咁

因為我冇用now e 盒 只有airplay 發覺有呢個問題
所以諗住買個apple tv 裝app 唔用airplay 睇下有冇其他ching 仲有冇呢個問題
啊 更新就真係冇試過 今晚再試
AUTO MOTION PLUS都係用加插畫面去補幀, 都要睇你片源質素點
另外SAMSUNG TV可以裝APP, 唔知用NOW E有冇分別
https://www.samsung.com/hk/tv-apps/
電視in-app 要額外再比錢 我試唔到
新款mini led 電視有冇邊個牌子/款已經有review?
沒有, 上年TCL可能有, 不過冇去搵/研究
電視同坐位距離1.6米,55吋會唔會太大?
都可以既, 不過最好49-50"
有巴打48"當電腦MON 0.5米都係咁用~
step巴你搞到我心郁想upgrade去55Q70T...
你慢慢諗下囉, 佢係性價比之王
水貨壞既機會率高唔高?
我去睇下43同55吋實物先
電器野壞唔壞好多時睇彩數同埋使用習慣
怕壞就買行貨, SAMSUNG Q系列上網登記完有4年保養, 不過就要比2倍錢多D
細尺寸冇高階機就水行差價冇大尺寸高階機咁大, 所以建議買行貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞