買電視機 / 換電視機 集中討論區 (34)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
同盛澤入? 巴打畫面行先嘛
畫質滿意嗎?
Thx 巴打。低音感覺如何?
LG 55NANO86CNA

呢部係咪打機,4k 電影都ok?

LG品質係咪算唔錯?
電視可以連耳機?
3叔電視得唔得?
Lm
LG除左OLED外其他不推薦,IPS面板黑位發灰,對比度低,睇戲不合適
要試,唔清楚
如果想要120fps

55inch , 打機/4k

邊部電視好?
我推薦以下機種

Samsung 55Q70T
$10400 行貨
$4650 水貨
1. 100HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角可接受, 畫面順暢
2. DUAL LED 背光增強色調
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
8. 兼容Dolby Atmos
水貨推薦FACEBOOK搵 盛澤影音 購買

Samsung 55Q80T
$11200 行貨
$6450 水貨
1. 100HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角好, 畫面順暢
2. 直下式背光, 48分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
8. 有2.2聲道, 有OTS功能(物件追蹤發聲), 共60W輸出
9. 兼容Dolby Atmos
10. 支援Q-SYMPHONY
水貨推薦FACEBOOK搵 盛澤影音 購買
但聽人講三星機品質好似麻麻?
電器野壞唔壞好多時睇彩數同埋使用者習慣
LG都可以好多人壞, 所以冇一定既
只可以話多人買就會多人壞, 因為多人用.
低音就好滿意
好在屋企夠位放隻sub
原來實物咁撚大部
Q80T電視滿意嗎?
其實做左咁多年人, 部部電視都至少可以用2-3年或更耐
真係未試過一買返黎就話有事要整
用左2個月三叔 55' Q80T,我發覺睇電視有時會lag,雖然唔長但係好唔流暢,初初以為大廈天線訊號弱所以換左個室內天線加放大器,但係情況都係差唔多,睇節目動作多少少就會lag,請問有咩辦法改善
設定>>圖像>>專家設定
• 圖像清晰度設定 - 自訂
• 模糊消減 - 按自己喜好, 愈高畫面愈順暢
• 顫動消減 - 按自己喜好, 愈高畫面愈順暢

以上設定唔係一定要開最高, 雖然愈高畫面愈順暢, 但因為加插畫面係由影像處理器經前後畫面再運算出來, 所以如果太高有時會有爛畫面或者輕微跳格, 唔係100%完美, 不過9成時間都係不錯, 巴打可以試下兩個選項開6-7睇下效果先
豐澤做緊Sony原裝$990
另外唔開放大器事, 如果巴打調整完電視設定有改善可以唔同放大器, 放大器基本只幫到爆格畫面, 或者收唔到先幫到手
呢個原價要$1980, 活動架黎
頭先去豐澤問Sony電視, 佢話Sony送超市禮卷優惠做到去2月28號
係咪真?
優惠日期: 2021年2月22日至2月28日

不過唔知會唔會EXTEND
記得問SALES折實最平幾錢, 佢先會比個真實價你~
所以佢平咁多, 應該會買佢
2021年2月22日開始?
但好似上個月都見送緊
其實係咪一路extend?
試下入裝置維護清1次ram
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞