買電視機 / 換電視機 集中討論區 (34)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
多謝你啊
入咗SONY A9S開心使用中
OLED真係一分錢一分貨

個廳唔計sofa得2m到,43"其實都算大,55應該睇唔曬個邊
恭喜巴打入手靚機~ 2米48"-55"差唔多
平時睇普通天線電視多,陣間唔中先用google chromecast 睇Netflix youtube同nowe, 仲要冇乜4k片源,係咪冇乜必要買4k tv?
4K電視已經完全普及, 4千左右已經有, 4K電視睇NETLFIX, YOUTUBE都可以用4K播放, 另外仲有HDR片

用SONY電視就可以連CHROMECAST都唔需要插
即係睇普通電視果陣質素都會提升?

我target係買pana 700h, 因為空間問題,真係大1cm都放唔到

巴打推唔推薦
睇普通電視同1080p電視分別不大,除非係好差既1080p電視

巴打想買P記40HX700H?呢部都ok
可唔可以同電視share remote用
同牌子應該可以控制音量
samsung要插chromecast?
都可以唔需要既,睇你要咩
我發現samsung 個remote 可以控制ps5
係咪old news 咗
Ps4都得
不過個remote無得就咁控制ps5熄機
就係差咗粒ps掣
不過正常都唔會用個電視遙控黎控制部機,當有開心大發現就算
做撚咗哥倫布添
唔係,我都唔知,可以點控制?開關機?

另外有機會你電視轉去HDMI 4 會令PS5自動開機

我以前PS3會咁
打左成日機,聲效滿意嗎?
可以控制上下左右,確定咁
轉hdmi 4 識開機我都係尋日先發現
係 所以個功能喺ps5當堂廢撚曬
如果ps4嗰陣我重會咁做 但ps5唔知點解控落怪怪地 唔係指緊熄機嗰下 係指咁平時next page嗰陣都係好怪
滿意呀,已經有啲心癢癢想入埋對後置
ps5 太多嘢要你撳粒ps掣,無咗就廢咗武功
係 ps5到手嗰頭一個星期重好開心咁控 但之後發覺開親電視都會自動開埋ps5 最後熄左個功能佢
應該係用 ARC / eARC
同具備(CEC / CVC?) 功能
就可以做簡單控制
即係聲量 + - 同 跟tv on off
未必要同牌子
有但應該唔會試,thx step巴
有冇推介邊度買水貨
本人推薦 盛澤影音,服務滿分,價格合理

https://www.facebook.com/SINGJAAK/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞