(轉貼)25以上港女心態淺談

890 回覆
3923 Like 963 Dislike
點解你識親都臭西
我d女性朋友好多都係獨立唔蒲唔求人養架喎
你係咪大學果時外表柒碌又狗公格係咁比人拒絕
屌 唔知以為係我既經歷黎
屌你,你呢啲就真pr啦,扮贊同再極端化人地講嘅野,一係就曲到圓我分唔到啦
純樸主義vs功利主義

冇人阻止到一個係想追隨咩主義
但我會尊重純樸嘅人 而笑鳩功利嘅人
你有冇真正了解過女權講乜?
淨係佢果句男人天職係對女人好已經証明佢係女權自助餐
所以呢d文睇下算
總會有搵人埋單既人
得罪講句呢兩年男搵女係唔少,連登同現實相反唔係第一日既事,莫講女人,男人咪一樣搵到啲勁索既荀盤或者好似阿姨我不想努力咁既富婆都會千方百計去綁住人同逼婚 我都成日問啲兄弟做乜撚野咁傻鳩急住入愛情既墳墓,男人老狗大把時間玩啦,個個都係答我唔想玩想定落黎,最離譜前排有個得22歲既師弟話覺得冇野好玩所以想早啲結婚埋單,跟住真係結左
我鳩痕,佢閪痕,公平交易
認同
即係以前俾人對你差
要宜家果個更加好
你屌埋我果份
其實我覺得好多連登仔都唔明點解港女咁揀擇
用經濟學角度黎解釋

女人對男人既揀擇程度係同幾樣野有關:
1. 教育程度
2. 工作機會、薪酬平等、晉升機會
3. 單身幸福度
4. 社會文化、大眾對女性家庭崗位期望
5. 關係穩定度

頭四項指標黎講,以世界排名黎講,香港既女性都係相當靠前。
港女一個人自己都搵到錢,唔洗靠男人都過得好
點解要服待條仔?
第五項指標就係隨著搵食溝女越黎越容易
男人會為女人付出既程度比老豆老母果代減少
出軌偷食機會比以前大增
換句話說,港女揀男人既投資風險增加、回報唔明確
回報上好可能唔及"單身"呢個低風險選項

烏克蘭d女人肯彩你
都係因為佢地頭三個既指標都差
有咩咁極端?唔好話係自己太港豬不願面對
現實世界不嬲係同連登相反,係得啲人成日唔啱聽就屈毛屈pr,我用自己實例黎分享返,身邊就係冇一條25歲以上既女係反送中之後仲會諗結婚
仲諗緊果啲一係好有錢離地撚,隨時話走就全家移走果種,一係仲舊飯咁睇唔清前景但真係唔多囉,根本啲女都好醒目,所以我先話樓主篇野十年前可能有人信,前幾年plan左都算,而家2021啦醒下啦邊個想同你亂世結婚呀唔信問下婚禮界盤數最清楚
結論係部分港女考慮完(1)至(5)後寧願選擇單身,但又繼續去用speed dating app?
婚姻呢可以有好多種
如果你係想慢慢發展既 你口中既港女根本唔會係你對象
呢種女仔根本唔關你事

人哋明買明賣 你符合條件再加上樣唔差已經有哂好感 個男仔表現下誠意已經可以拍拖什至結婚
另外,其實都唔係個個男仔都鍾意慢慢同你培養感情 俾錢送下花 食幾餐高級dining 對方又無乜大缺點就ok㗎喇
做家務?煮飯?有錢請工人鐘點已經解決咗啦
外國人學中文大多數係學普通話先,廣東話實在太難學,所以唔期望搵到個外國女仔啱心意又識講廣東話
所以話女人係雞來

當雞咁對佢地先係最正確既做法
揀離開 又比人話港女 嫌條仔無事業無車無樓
揀留低 到廿尾先分手 又比講唔帶眼識人 搵男人埋單
結論係1-5令到港女搵仔既意慾下降
所以市場上(即係搵緊仔)既港女供應下降
供應下降而需求不變下
價格(亦即要求)上升
識得好多普通人樣既女做左專業人士+有樓自住/收租,唔蒲唔飲,生活健康;你咪又係嫌人悶同唔夠靚
(Between 人地可能都嫌你柒同窮)
根本本身你細個target就係mk,大左口味照舊target老mk, 先寫得出呢篇文
d港女係咁衰格
有d仲on9
離左婚仲覺得自己30 過後仲好多選擇
所以有時幫d女算命話自己姻緣唔好
根本自己諗法拎黎賤
係要靚仔大隻。離左婚or俾人hurt完
就對d正常平凡男仔要求多多
當日俾d大隻仔屌果陣就錢都貼埋
根本一齊拖d港女到40 就岩架喇
高質
講真女人如衣服係冇講錯,因為女人真係唔值錢
想攪野,大把靚女大陸妹,想搵老婆,大把東南亞國家可選擇
男人記住,操fit個身體,留番兩個錢係袋
唔怕冇女人
呢樣真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞