[有圖]電腦問題咁樣算係中毒定比人hack

1001 回覆
47 Like 2 Dislike
係針對SMB漏洞用port 445攻擊,唔係上咩網開咩file先會中,未patch又開住port 445 to public就有機會中
https://technet.microsoft.com/zh-tw/library/security/ms17-010.aspx

咁要點關port445

入去睇咪有教。。。

開啟 [控制台],按一下 [程式集],然後按一下 [開啟或關閉 Windows 功能]。

在 [Windows 功能] 視窗中,清除 [SMB 1.0/CIFS 檔案共用支援] 核取方塊,然後按一下 [確定] 以關閉視窗。

重新啟動系統。

除左關,裝patch都可以fix

win7搵唔到SMB個option可能我眼殘
btw patch緊 唔理住
反正熄smb都要重新開機先有用
決定抆晒啲lan線 唔開電腦避風頭
淨係開電腦 但唔插線 會唔會中招

拆左個硬牒開機咁個黑客就搞唔到你啲File
當然如果你有幾個就拆哂再開

唔識搞呢啲 直接唔開電腦算數 睇個post睇到心寒 即刻起身抆晒啲線

你唔開呃自己無用
係中左一千年唔開都係中
建議部主機後面啲制拔哂佢,
電制呀鍵盤呀果啲,咁就應該Ok
撘單問mac有咩防毒掃毒軟件推介
連登真係好多小朋友
撘單問mac有咩防毒掃毒軟件推介

做功課成日咩網都要開入去搵資料怕中伏
係針對SMB漏洞用port 445攻擊,唔係上咩網開咩file先會中,未patch又開住port 445 to public就有機會中
https://technet.microsoft.com/zh-tw/library/security/ms17-010.aspx

咁要點關port445

入去睇咪有教。。。

開啟 [控制台],按一下 [程式集],然後按一下 [開啟或關閉 Windows 功能]。

在 [Windows 功能] 視窗中,清除 [SMB 1.0/CIFS 檔案共用支援] 核取方塊,然後按一下 [確定] 以關閉視窗。

重新啟動系統。

搵唔到service咪入advance firewall直接block inbound port 445

咁要點關port445

入去睇咪有教。。。

重新啟動系統。

搵唔到service咪入advance firewall直接block inbound port 445

你岩
其實smb係拎黎做乜? 想知用途

咁要點關port445

入去睇咪有教。。。

重新啟動系統。

你岩

smb = share folder

咁要點關port445

入去睇咪有教。。。

重新啟動系統。

你岩

Samba, file sharing
RIP
尋晚更新左
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60030&snA=461840&tnum=13
Win7 & Win8.1 手動Update

控制台\系統及安全性\Windows Update\檢視更新記錄可以睇自己Update記錄
我就前日已經Update到KB4019264

Win7 ....KB4018264更新失敗
點解會咁

試左2次都更新失敗

終於update到
原來要獨立1個update
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60030&snA=461840&tnum=13
Win7 & Win8.1 手動Update

控制台\系統及安全性\Windows Update\檢視更新記錄可以睇自己Update記錄
我就前日已經Update到KB4019264

Win7 ....KB4019264更新失敗
點解會咁

試左2次都更新失敗

終於update到
原來要獨立1個update
同埋想問下中wannacrypt既人係有冇用router
如果真係因為smb public左搞到咁 唔係多數router 堆port都唔係對外開架咩
如果真係因為smb public左搞到咁 唔係多數router 堆port都唔係對外開架咩

ONOO

ONOO

做乜鳩改左名

ONOO

做乜鳩改左名

Skype仲未入得返
岩岩更新完啦KB4019264
Check晒taskmgr無可疑野run緊
可以安心訓教 好似係
可以安心訓教 好似係

我仲檢查緊
好在兩部電腦都更到最新 安心訓覺 比上面兩位巴打點覆嚇死 即刻去check更新左未
可以安心訓教 好似係

我仲檢查緊

終於ok 153個更新 更新緊

RIP
熄柒左個SMB 1.0就冇事
入Control Penal 簡程式和功能 撳開啟或關閉Windows功能
tick走SMB 1.0/CIFS 檔案共用支援

RIP

Cerber就你自己問題啦 亂開某個file / flash
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞