[有圖]電腦問題咁樣算係中毒定比人hack

1001 回覆
47 Like 2 Dislike
成年幾冇window update過(15年10月)
Up唔update好?
Update完會唔會好啲?
好淆

而家所有download都唔好搞
Wanna cry
受害者真係喊出黎呀
Up唔update好?
好淆

yes
word檔都會有毒
Up唔update好?
好淆

即係點?
唔好Update
英國國民保健署電腦系統失靈,疑遭黑客攻擊及勒索贖金,各地多間醫院受影響。歐洲部分國家及俄羅斯多家機構,據報亦被勒索軟件攻擊,電腦被鎖住,要求以比特幣繳付贖金。

在英國,遭受攻擊的包括國民保健署連結醫院的網絡系統,倫敦、布萊克本及諾定咸等地都有醫院受影響。部分醫院被逼將病人緊急轉移到其他地方,又呼籲民眾假如無大病,暫時不要求診。電腦專家已著手處理及調查。

西班牙、意大利、葡萄牙、俄羅斯及烏克蘭多家機構,亦報稱受勒索軟件攻擊。有網絡安全專家偵測網上有多個叫「WannaCry」,即是「想哭」的勒索軟件,英國國民保健署亦是遭受這款軟件攻擊,暫時未知有關攻擊是否有關聯。

http://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1330142-20170513.htm?spTabChangeable=0

Coffee
嚇到我bootcamp 都熄上網先
Up唔update好?
好淆

yes
word檔都會有毒

乜柒都鎖咁濟
我得少量apk exe 同結他識冇鎖
c d drive 中曬伏
Up唔update好?
好淆

yes
word檔都會有毒

下載緊d windows update , 係味要stop ??
Up唔update好?
好淆

即係點?
唔好Update

直頭唔用電腦啦
Up唔update好?
好淆

唔計 security, 真心覺得 win10 1511 stable 過 1607 or 1703
嘩屌
好撚驚
Up唔update好?
好淆

即係點?
唔好Update

直頭唔用電腦啦

可以用,不過斷左網先用
唔好上未聽過既迷網穩陣

搞到我而加聽日即刻去買隻6tb 做backup
Up唔update好?
好淆

即係點?
唔好Update

直頭唔用電腦啦

咁仲up唔update好?
Up唔update好?
好淆

即係點?
唔好Update

直頭唔用電腦啦

點解電腦會有事但手機冇事?
殘體慎入
朋友share 好似話懷疑有事嘅唔好連網 裝返啲唔知咩就冇事
================
关于防范ONION勒索软件病毒攻击的紧急通知
校园网用户:
近期国内多所院校出现ONION勒索软件感染情况,磁盘文件会被病毒加密为.onion后缀,只有支付高额赎金才能解密恢复文件,对学习资料和个人数据造成严重损失。
根据网络安全机构通报,这是不法分子利用NSA黑客武器库泄漏的“永恒之蓝”发起的病毒攻击事件。“永恒之蓝”会扫描开放445文件共享端口的Windows机器,无需用户任何操作,只要开机上网,不法分子就能在电脑和服务器中植入勒索软件、远程控制木马、虚拟货币挖矿机等恶意程序。
由于以前国内多次爆发利用445端口传播的蠕虫,运营商对个人用户已封掉445端口,但是教育网并没有此限制,仍然存在大量暴露445端口的机器。据有关机构统计,目前国内平均每天有5000多台机器遭到NSA“永恒之蓝”黑客武器的远程攻击,教育网就是受攻击的重灾区!
在此提醒广大师生:
目前微软已发布补丁MS17-010修复了“永恒之蓝”攻击的系统漏洞,请广大师生尽快为电脑安装此补丁
Up唔update好?
好淆

即係點?
唔好Update

直頭唔用電腦啦

file system唔一樣
英國國民保健署電腦系統失靈,疑遭黑客攻擊及勒索贖金,各地多間醫院受影響。歐洲部分國家及俄羅斯多家機構,據報亦被勒索軟件攻擊,電腦被鎖住,要求以比特幣繳付贖金。

在英國,遭受攻擊的包括國民保健署連結醫院的網絡系統,倫敦、布萊克本及諾定咸等地都有醫院受影響。部分醫院被逼將病人緊急轉移到其他地方,又呼籲民眾假如無大病,暫時不要求診。電腦專家已著手處理及調查。

西班牙、意大利、葡萄牙、俄羅斯及烏克蘭多家機構,亦報稱受勒索軟件攻擊。有網絡安全專家偵測網上有多個叫「WannaCry」,即是「想哭」的勒索軟件,英國國民保健署亦是遭受這款軟件攻擊,暫時未知有關攻擊是否有關聯。

http://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1330142-20170513.htm?spTabChangeable=0

如果因為隻毒而搞出人命
有冇得告隻黑客誤殺?
Up唔update好?
好淆

即係點?
唔好Update

直頭唔用電腦啦

你部手機用Windows?
如果mac唔會中蘋果又勝一仗
股價又升

其實mac用家一成都冇,正常都未搞mac既,但係唔排除個作者想挑戰難度出埋mac版

雖然都係少但身邊越黎越多朋友用mac

我係咁叫人買mac機

Apple

利申: 自己用緊imac, the new macbook, 細妹又係用macbook
Up唔update好?
好淆

即係點?
唔好Update

直頭唔用電腦啦

咁仲up唔update好?

比我就唔開機

如果因為隻毒而搞出人命
有冇得告隻黑客誤殺?

搵到條友先講啦
中毒既人有冇down野,好撚驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞