[有圖]電腦問題咁樣算係中毒定比人hack

1001 回覆
47 Like 2 Dislike
究竟呢個 post有幾多人係真中

個個無圖係度吹水嚇鳩人

仆街我睇完個post好撚驚 我部MacBook用左成2年但無裝過antivirus 仲成日上外國鹹網但都好似無事咁

Windows嘅毒嚟,
Mac/Linux都唔會中

到時mac/Linux多人用就有人整架啦

整咗之後肯定又有班用windows嘅走嚟問會唔會有事

個個無圖係度吹水嚇鳩人

鳩吹喇
單野係嚴重,但未嚴重到咁
不過我早2日都中左毒
avast係咁彈出黎
(廣告病毒黎,綁架首頁同search engine,唔係encryption)

lucky唔知乜柒?

隔離登都有人講
macbook最驚mackeeper姐

我上啲外國咸網會彈出嚟但次次都即刻禁leave

mackeeper係毒黎 小心d

多謝巴打教路 無限感激
呢排唔打J 住啦咁 J住本身down左嗰啲

我個frd早排先中左
Macbook會唔會中
有無人用nod開機時有通知話阻擋左個IP定咩鬼野,係咪代表block左個毒
想知有幾多人係因為伊莉個假flash player更新先會中
淨係掛機冇可能中
純粹係因為呢個毒中完唔會即刻有效果 因為佢要時間加密
點解啲人不斷問mac機會唔會? 唔係windows病毒黎架咩?
想知有幾多人係因為伊莉個假flash player更新先會中
淨係掛機冇可能中

唔係伊莉,不過都係因為假flash player更新先中
無睇清楚就手快快禁左落去就中左伏

有成3舊野加唔好自己on9亂click應該冇事呱

個個無圖係度吹水嚇鳩人

鳩吹喇
單野係嚴重,但未嚴重到咁
不過我早2日都中左毒
avast係咁彈出黎
(廣告病毒黎,綁架首頁同search engine,唔係encryption)

lucky唔知乜柒?

隔離登都有人講

呢個易處理好多
encryption果啲真係無得救
點解啲人不斷問mac機會唔會? 唔係windows病毒黎架咩?

Mac機好多人行bootcamp用返windows

個個無圖係度吹水嚇鳩人

仆街我睇完個post好撚驚 我部MacBook用左成2年但無裝過antivirus 仲成日上外國鹹網但都好似無事咁

Windows嘅毒嚟,
Mac/Linux都唔會中

到時mac/Linux多人用就有人整架啦

真心想知linux機有咩attack vector
淨係掛機冇可能中

唔係伊莉,不過都係因為假flash player更新先中
無睇清楚就手快快禁左落去就中左伏

正正常常呢d野一定去返官網down
Macbook會唔會中

會呀 會呀

唔關事
呢次個毒係針對Windows漏洞
有無人用nod開機時有通知話阻擋左個IP定咩鬼野,係咪代表block左個毒

nod本身就係個毒

Mac機好多人行bootcamp用返windows

我仲差啲走去backup埋mac機

中間同右邊咩extension黎

有撚用咩adblock
如果mac唔會中蘋果又勝一仗
股價又升

其實mac用家一成都冇,正常都未搞mac既,但係唔排除個作者想挑戰難度出埋mac版

雖然都係少但身邊越黎越多朋友用mac

我係咁叫人買mac機

用mac機dual os咪一樣收皮,10個有5個都dual

利申冇dual
就算dual 都知重要野擺mac 果邊
windows可以隨時bootcamp洗走

咩係dual os

人地要衝出黎 唔好阻人
有冇巴打有d簡單d既backup方法
太亂唔知點backup好
比如有冇得一次過backup晒成部機既歌/相
雖然咁做可能會backup埋d垃圾

重要嘅嘢上雲端,AV 咪百度,歌就 google music, 片就 YouTube 然後 set private

相/片 都可以google photos

Google photo 唔可以 up 原 size, 會扣容量,相仲可以放 Flickr, 1 TB 容量

講真
依加呢個世界
我諗有日類似dropbox個堆cloud比人hack之後自動幫你del晒d相都有可能

唔使 hack 嘅,死 server MS 都試過,
所以我放晒 d 嘢喺 cloud 我都會定時 sync 番落 ext HDD

我個google drive同dropbox不嬲開機就sync
如果唔覺意中左招sync左上去唔知有冇得restore...
好似記得dropbox有...
另外自己個NAS又係一直連住
唔知瀨野時會唔會一齊收皮...
更新完個windows 10去訓
等聽日消息集中
東張西望訪問完專家先開機

自動 sync 嘅話,理論上你電腦改咗嘢,會自動 sync 埋 cloud 喎…,Google 仲可以揀要番舊 ver 嘅 file, 不過逐個 file 揀都玩你唔知幾多時間
應該係 呢個 MS17-010
三月既 security update
patch 左就無事 好似係
https://technet.microsoft.com/en-us/library/security/ms17-010.aspx

三月出既 patch 大把人未 patch 啦

Google randomware MS17-010
Macbook會唔會中

會呀 會呀

撚狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞