[有圖]電腦問題咁樣算係中毒定比人hack

1001 回覆
47 Like 2 Dislike
其實將重要既檔放入system32可唔可行?
始終ransomware一定唔會crash左你個os

如果我係寫ransom ware 嗰個 我會掃晒指定文件格式再encrypt 而唔係指定location

咁以後將啲重要野檔名轉晒.dll 要用先抄一份出黎再改返名會唔會係上策😂
其實將重要既檔放入system32可唔可行?
始終ransomware一定唔會crash左你個os

除左指定影響os operation之外既全部encrypt
答唔答到你

system32
難分真與假
連登仔好好笑

成個Post得樓主有圖
之後個個都話中左

又話成萬蚊機怕中毒
講到粒Cpu會壞撚左咁

成班友係連基本電腦知識都無
屌資料唔重要format哂佢咪又一條好漢
關你部腦幾錢咩事
又唔撚係中毒毒到落bios
係加密勒索呀

反而想知點為之毒到落bios同要點搞
連登仔好好笑

成個Post得樓主有圖
之後個個都話中左

又話成萬蚊機怕中毒
講到粒Cpu會壞撚左咁

關你部腦幾錢咩事
係加密勒索呀

建議用消毒火酒
又有新嘢用
MacBook pro bootcamp裝左8.1 無update過驚都未驚過

你bootcamp有冇整到可以access同edit mac嗰邊嘅file先

梗係無啦裝完整壞個file system
最多洗左個partition佢
連登仔好好笑

成個Post得樓主有圖
之後個個都話中左

又話成萬蚊機怕中毒
講到粒Cpu會壞撚左咁

細個真係以為中左毒就件件零件都受感染
睇MAP好似亞洲暫時台狗重災
連登仔好好笑

成個Post得樓主有圖
之後個個都話中左

又話成萬蚊機怕中毒
講到粒Cpu會壞撚左咁

關你部腦幾錢咩事
係加密勒索呀

好似無聽過
但佢理論上真係幫到你改bios啲野
但好似無咩用
正在下載43個更新 共0KB 已完成0%
我諗緊應該由佢呀 定係熄機呢

我都唔知檢查更迎檢幾耐

我好認真答,
較舊既Windows7要手動裝個唔知咩先可以用佢個windows update裝更新

否則永遠都係0%
自己Google

我有用過呢部電腦更新架
不過係上年11月既事
連登仔好好笑

成個Post得樓主有圖
之後個個都話中左

又話成萬蚊機怕中毒
講到粒Cpu會壞撚左咁

關你部腦幾錢咩事
係加密勒索呀

好似無聽過
但佢理論上真係幫到你改bios啲野
但好似無咩用

好耐以前 0304年咁上下好似有木馬infect埋bios,直接死底版
詳情唔係好記得,但的確做到
新版已經封哂個exploit
話中毒個d
一人影一張相黎睇下先啦

開exe無反應應該點影
郁緊啦7/43
係針對SMB漏洞用port 445攻擊,唔係上咩網開咩file先會中,未patch又開住port 445 to public就有機會中
https://technet.microsoft.com/zh-tw/library/security/ms17-010.aspx
話中毒個d
一人影一張相黎睇下先啦

開exe無反應應該點影

我諗就算無壞大部分人都識用手機
何況係有壞...
係針對SMB漏洞用port 445攻擊,唔係上咩網開咩file先會中,未patch又開住port 445 to public就有機會中
https://technet.microsoft.com/zh-tw/library/security/ms17-010.aspx

咁要點關port445

咁如果有用router而router又未開445既forwarding呢?
sorry唔係識好多 真係想知多啲先問下

咁要點關port445

入去睇咪有教。。。

開啟 [控制台],按一下 [程式集],然後按一下 [開啟或關閉 Windows 功能]。

在 [Windows 功能] 視窗中,清除 [SMB 1.0/CIFS 檔案共用支援] 核取方塊,然後按一下 [確定] 以關閉視窗。

重新啟動系統。

除左關,裝patch都可以fix
決定抆晒啲lan線 唔開電腦避風頭
淨係開電腦 但唔插線 會唔會中招
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60030&snA=461840&tnum=13
Win7 & Win8.1 手動Update

控制台\系統及安全性\Windows Update\檢視更新記錄可以睇自己Update記錄
我就前日已經Update到KB4019264

Win7 ....KB4018264更新失敗
點解會咁

試左2次都更新失敗

咁如果有用router而router又未開445既forwarding呢?
sorry唔係識好多 真係想知多啲先問下

應該冇事,但係都裝返patch先

拆左個硬牒開機咁個黑客就搞唔到你啲File
當然如果你有幾個就拆哂再開

念力HACK

唔識搞呢啲 直接唔開電腦算數 睇個post睇到心寒 即刻起身抆晒啲線
認真今日先有fd中左招黎
好彩平時都係自動更新 琴晚先又更新完黎
睇埋呢個post lan線都抆埋

唔識搞呢啲 直接唔開電腦算數 睇個post睇到心寒 即刻起身抆晒啲線

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞