[有圖]電腦問題咁樣算係中毒定比人hack

1001 回覆
47 Like 2 Dislike

用緊linux desktop (apricity/gnome)
filesystem係btrfs,有無限snapshot
每日backup去amazon
冇裝任何防毒
笑柒你班人
喂個po開完即刻係咁有人中係咩料

因為真係係咁中

好似淨係連登仔先中

隔離登唔知有冇講呢

派你過去gup gup

好似啱啱先有一個po講 未係好多人講
win10表示有更新無事
得win7中? win10冇事
呢次似乎好大鑊

驚到瀨尿
早排有試過on9 download左果個假adobe flash player file
但落到黎覺得奇怪 正路唔會係7z架
安全起見就del左佢
但之後電腦lag撚到仆街 聽歌食帶咁款
用到覺得煩就重裝過部機
重裝完都係間唔時係咁
但尋日改過chrome啲settings同update左windows
又好似冇問題咁
到而家都唔知係真係當時中左毒定係舊chrome發神經

不過我電腦冇緊要野
緊要嘅野一般做完都會即時backup好
中左咪洗機囉

正版win8升win10
有裝兩個ad block, 卡巴internet security
有冇巴打有d簡單d既backup方法
太亂唔知點backup好
比如有冇得一次過backup晒成部機既歌/相
雖然咁做可能會backup埋d垃圾

重要嘅嘢上雲端,AV 咪百度,歌就 google music, 片就 YouTube 然後 set private

百度6月封香港電話喇
https://www.ptt.cc/bbs/AntiVirus/M.1494607418.A.CE6.html

不是很確定的資訊
提供給大家做參考

剛剛爬了一下文章
疑似是利用MS17-010漏洞攻擊

本次漏洞已經在3月更新 中毒的狀況也與是否有安裝3月安全性更新大致相符
因此盲狙推斷是本漏洞造成問題

以下是本人小小整理的漏洞資訊

攻擊手法:攻擊 Microsoft Windows SMB漏洞
漏洞編號:MS17-010(CVE-2017-0143~CVE-2017-0148)
漏洞造成的問題:可遠端執行程式碼
已改善:是(整合在2017/3月安全性更新 17/3/14發佈)
受影響系統:
Windows Vista,7,8,8.1,10(1507,1511,1607),
Server 2008, 2008 R2, 2012, 2012 R2,
Windows RT

關於MS17-010: https://goo.gl/Ivx5Xr
3月安全性更新號碼
Windows 7 : KB4012215
Windows 8.1:KB4012216
4月安全性更新號碼
Windows 7 : KB4015549
Windows 8.1:KB4015550

已安裝上述更新代表有很大機會可防範此次攻擊

即刻蚊撚左先

唔好睇唔開呀chok囝

反正都唔洗用住 玩ps4先
仆你個街温左成日書,諗住休息下睇twitch啦,睇睇中撚哂毒。。。
想抖下都唔閪得
一部純上fb , YouTube , LIHKG , 舊登 , twitter , twitch ge電腦如何避免中招?

Window update成年幾冇update , up唔update好?
好驚

求救
Reddit 有人寫
In Russia all police systems are attacked right now
有條俄文 link 唔知堅定流
我自己用MacBook
但屋企就有部廢機仲行緊xp 老豆用嚟做嘢覆email多

想問有咩可以做嚟預防
Reddit 有人寫
In Russia all police systems are attacked right now

其實隻毒係咪車臣寫架
https://intel.malwaretech.com/WannaCrypt.html
實時睇邊度中毒

屌,俄羅斯同支那鬥多?
部電腦成個月冇開過....岩岩一開黎睇下就中左
Reddit 有人寫

我自己用MacBook

想問有咩可以做嚟預防

我電腦白癡嚟 不過呢排應該會叫老豆唔好開機同埋唔好download嘢
我自己用MacBook

想問有咩可以做嚟預防

行xp仲想點預防 洗機上win10啦
部電腦成個月冇開過....岩岩一開黎睇下就中左

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞