[有圖]電腦問題咁樣算係中毒定比人hack

1001 回覆
47 Like 2 Dislike
咁多人話中 難分真與假
我自己用MacBook
但屋企就有部廢機仲行緊xp 老豆用嚟做嘢覆email多

想問有咩可以做嚟預防

行p2v,將xp機搬入vm,開機前自動做一個snapshot
部電腦成個月冇開過....岩岩一開黎睇下就中左

呢個似吹水
想問下 如果win7 將個月冇upsate過 冇連上網開著左會唔會有事
定係要win7 update過先有事
有冇巴打有d簡單d既backup方法
太亂唔知點backup好
比如有冇得一次過backup晒成部機既歌/相
雖然咁做可能會backup埋d垃圾

重要嘅嘢上雲端,AV 咪百度,歌就 google music, 片就 YouTube 然後 set private

下次到cloud個ac比人hack

兩步認證應該有 d 難度,如果直接 hack Google 就吹佢唔漲,真係驚嘅,放手指/SD card/ext HDD, 扣晒 d 歌/片,應該大 size 極有限
部電腦成個月冇開過....岩岩一開黎睇下就中左

你都幾黑仔
我自己用MacBook
但屋企就有部廢機仲行緊xp 老豆用嚟做嘢覆email多

想問有咩可以做嚟預防

行xp仲想點預防 洗機上win10啦

咁我諗都係成部電腦換左佢算
想訓
熄機聽日再開有冇風險
定長開住好

重要嘅嘢上雲端,AV 咪百度,歌就 google music, 片就 YouTube 然後 set private

相/片 都可以google photos

Google photo 唔可以 up 原 size, 會扣容量,相仲可以放 Flickr, 1 TB 容量
究竟呢個 post有幾多人係真中

百度6月封香港電話喇

咁放 HDD
卡巴有工具好似可以decrypt

得樓主有圖

個個無圖係度吹水嚇鳩人
一部純上fb , YouTube , LIHKG , 舊登 , twitter , twitch ge電腦如何避免中招?

Window update成年幾冇update , up唔update好?
好驚

求救

上呢 d 不如直接用電話/tablet 上

相/片 都可以google photos

Google photo 唔可以 up 原 size, 會扣容量,相仲可以放 Flickr, 1 TB 容量

講真
依加呢個世界
我諗有日類似dropbox個堆cloud比人hack之後自動幫你del晒d相都有可能

個個無圖係度吹水嚇鳩人

不過歐洲同台灣嚴重都係事實黎既
其實普通上下大路網同埋check email, download email嘅attachment 有無事
卡巴有工具好似可以decrypt

新型唔得
我個frd中新cerber 冇隻救到

呢隻可能得既
好撚驚,但話中個啲比幅圖嚟睇下得唔得,屌你一陣個個係度鳩噏嚇死人
其實普通上下大路網同埋check email, download email嘅attachment 有無事

attachment係高危

word檔都會有毒 你問有冇事
我覺得好多係扮野,唔該真係中左又未洗機既備圖啦
利申:驚到熄電腦先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞