[有圖]電腦問題咁樣算係中毒定比人hack

1001 回覆
47 Like 2 Dislike
最近個防毒軟件係咁彈出黎話system32裡面有個exe檔有毒係咪呢個毒黎

我都係咁 用緊avast
睇人仆街最開心

今次好似真係好大獲
收返句野
各位師兄有冇啲咩預防方法
係咪中左一定會有野彈出黎 定可能都正常用到

彈左出黎基本上你都比佢加密完
好似係西班牙有幾間大公司都中咗

熄機
如果mac唔會中蘋果又勝一仗
股價又升

其實mac用家一成都冇,正常都未搞mac既,但係唔排除個作者想挑戰難度出埋mac版

雖然都係少但身邊越黎越多朋友用mac

我係咁叫人買mac機

用mac機dual os咪一樣收皮,10個有5個都dual

利申冇dual
就算dual 都知重要野擺mac 果邊
windows可以隨時bootcamp洗走
最近個防毒軟件係咁彈出黎話system32裡面有個exe檔有毒係咪呢個毒黎

我都係咁 用緊avast

一樣
洗機算平時都淨係用黎打機
bitdefender夠唔夠頂

認真

呢排唔開電腦

無乜
盡量唔好上來歷不明嘅網站
但係而家有啲會hack埋原本個domain扮無事

熄機

冇開機時唔會中?

同埋有Kaspersky會唔會中?

電腦白痴求解

無乜

最慘見到前兩頁有巴打話掛機都奶野

熄機

冇開機時唔會中?

電腦白痴求解

唔好上網就得,呢幾日用住手機先啦

熄機

冇開機時唔會中?

電腦白痴求解

你唔主動開機已經搞唔到你啦
無網絡連接點幫你加密

熄機

冇開機時唔會中?

電腦白痴求解

你唔主動開機已經搞唔到你啦
無網絡連接點幫你加密

蚊網線做晒backup先

無乜

掛機咁多時間比隻毒開住係咁加密d野

無乜

呢個真係黑到
試過中JIGSAW

打打下J彈出黎

嚇到仆街
成年幾冇window update過(15年10月)
Up唔update好?
Update完會唔會好啲?
好淆
英國國民保健署電腦系統失靈,疑遭黑客攻擊及勒索贖金,各地多間醫院受影響。歐洲部分國家及俄羅斯多家機構,據報亦被勒索軟件攻擊,電腦被鎖住,要求以比特幣繳付贖金。

在英國,遭受攻擊的包括國民保健署連結醫院的網絡系統,倫敦、布萊克本及諾定咸等地都有醫院受影響。部分醫院被逼將病人緊急轉移到其他地方,又呼籲民眾假如無大病,暫時不要求診。電腦專家已著手處理及調查。

西班牙、意大利、葡萄牙、俄羅斯及烏克蘭多家機構,亦報稱受勒索軟件攻擊。有網絡安全專家偵測網上有多個叫「WannaCry」,即是「想哭」的勒索軟件,英國國民保健署亦是遭受這款軟件攻擊,暫時未知有關攻擊是否有關聯。

http://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1330142-20170513.htm?spTabChangeable=0
睇到好驚
岩岩熄機 win7用家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞