[有圖]電腦問題咁樣算係中毒定比人hack

1001 回覆
47 Like 2 Dislike
點解啲人不斷問mac機會唔會? 唔係windows病毒黎架咩?

Mac機好多人行bootcamp用返windows

用得mac既重要野就放mac啦
bootcamp果邊預左隨時洗走
點解啲人不斷問mac機會唔會? 唔係windows病毒黎架咩?

Mac機好多人行bootcamp用返windows

我仲差啲走去backup埋mac機

on9
呢單野就係提你backup 你唔比過兩日到mac?
如果mac唔會中蘋果又勝一仗
股價又升

其實mac用家一成都冇,正常都未搞mac既,但係唔排除個作者想挑戰難度出埋mac版

雖然都係少但身邊越黎越多朋友用mac

我係咁叫人買mac機

用mac機dual os咪一樣收皮,10個有5個都dual

利申冇dual
就算dual 都知重要野擺mac 果邊
windows可以隨時bootcamp洗走

咩係dual os

屌OS
如果mac唔會中蘋果又勝一仗
股價又升

其實mac用家一成都冇,正常都未搞mac既,但係唔排除個作者想挑戰難度出埋mac版

雖然都係少但身邊越黎越多朋友用mac

我係咁叫人買mac機

用mac機dual os咪一樣收皮,10個有5個都dual

利申冇dual
就算dual 都知重要野擺mac 果邊
windows可以隨時bootcamp洗走

咩係dual os

屌OS

用macbook但係長期用win果d 根本唔洗買macbook
有無人用nod開機時有通知話阻擋左個IP定咩鬼野,係咪代表block左個毒

nod本身就係個毒

何出此言,聽完驚左驚
https://twitter.com/RT_com/status/863089009748213760
URGENT: Thousands of ransomware cyberattacks reported worldwide, spreading aggressively
https://on.rt.com/8bi1 #WanaCrypt0r #WCry

今次係全球性ransomware爆炸
正宗陷球剷
樓主都係rip
頂一翻到屋企開左個moon就feel到中伏依家係咪唯有重裝windows 如果冇緊要嘢要backup

利申:電腦白痴

相 轉左safety mode
有無人用nod開機時有通知話阻擋左個IP定咩鬼野,係咪代表block左個毒

nod本身就係個毒

何出此言,聽完驚左驚

早幾年我都係nod正版 但係照中毒

中埋d垃圾毒 係咁扣C drive位 之後就blacklist左nod

有成3舊野加唔好自己on9亂click應該冇事呱

中間同右邊咩extension黎

卡巴斯基internet security防護
截木馬同有問題嘅file,script

我部腦win7 明明有tick 左自動更新
但係check update history 仲係上年既
想問下熄機個時自動逼你更新個d係咪就係更新左security??
即係「正在處理更新xx%,請勿關閉電源」
唔好意思講到1999
https://www.ptt.cc/bbs/AntiVirus/M.1494607418.A.CE6.html

不是很確定的資訊
提供給大家做參考

剛剛爬了一下文章
疑似是利用MS17-010漏洞攻擊

本次漏洞已經在3月更新 中毒的狀況也與是否有安裝3月安全性更新大致相符
因此盲狙推斷是本漏洞造成問題

以下是本人小小整理的漏洞資訊

攻擊手法:攻擊 Microsoft Windows SMB漏洞
漏洞編號:MS17-010(CVE-2017-0143~CVE-2017-0148)
漏洞造成的問題:可遠端執行程式碼
已改善:是(整合在2017/3月安全性更新 17/3/14發佈)
受影響系統:
Windows Vista,7,8,8.1,10(1507,1511,1607),
Server 2008, 2008 R2, 2012, 2012 R2,
Windows RT

關於MS17-010: https://goo.gl/Ivx5Xr
3月安全性更新號碼
Windows 7 : KB4012215
Windows 8.1:KB4012216
4月安全性更新號碼
Windows 7 : KB4015549
Windows 8.1:KB4015550

已安裝上述更新代表有很大機會可防範此次攻擊

仆街
我隻NAS之前唔記得開防毒, 用windows smb過去成日無啦啦有個rexhhs.exe多左出黎, 一陣就消失 佢會唔會係想用呢隻方法攻擊lan 內windows主機 好彩全屋都用windows 10 keep 住更新
頂一翻到屋企開左個moon就feel到中伏依家係咪唯有重裝windows 如果冇緊要嘢要backup

利申:電腦白痴

冇緊要野就洗機啦
好彩部電腦壞咗 無中毒
https://twitter.com/RT_com/status/863089009748213760
URGENT: Thousands of ransomware cyberattacks reported worldwide, spreading aggressively
https://on.rt.com/8bi1 #WanaCrypt0r #WCry

今次係全球性ransomware爆炸
正宗陷球剷
樓主都係rip

痴線早兩個禮拜個frd先中完 以為冇乜人再中 點知而家一炮過
成日覺得呢個年代啲人無乜電腦常識係好痴線嘅事

有成3舊野加唔好自己on9亂click應該冇事呱

有撚用咩adblock

諗住2兩舊adblock一舊卡巴頂下者
想問下熄機個時自動逼你更新個d係咪就係更新左security??
唔好意思講到1999

唔好意思講到1999

yes
但你唔知係update邊個patch
成日覺得呢個年代啲人無乜電腦常識係好痴線嘅事

根本就係
睇到個Post即刻更新 希望冇事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞