[有圖]電腦問題咁樣算係中毒定比人hack

1001 回覆
47 Like 2 Dislike
點樣先會中招?
有冇方法避免?

熄機啦
我有諗過其實係隻毒一早潛伏係你部機入面
到12號/13號先引爆

但問題係前排我中過隻綁browser既毒 一時唔小心
係就係清左但都好驚唔只隻malware

所以中細毒都洗機穩陣

即刻摷哂全屋transfer到資料嘅device做backup
先再上去windows update lo

唔得 屋企得個幾隻手指唔撚夠洗
up啲真係好撚重要個啲熄機算
對上一次更新係2013年1月
諗住跟上面個方法off 個smb 1.0,但係冇呢個選項
CHOK巴打我應該8.1黎
因為一login就係desktop唔係濕9功能表
同埋keep住有更新

但係都驚驚地wo

屌聽朝起身斷網USB backup先
Microsoft Windows惡意軟體移除工具 - 2017年5月求重設你的設定。

佢要求重設首頁,搜尋引擎,停用plug in ,...
所有野delete哂....

重設 定取消好?

重設左係味安全D ??
點樣先會中招?
有冇方法避免?

熄機啦

蚊埋網線/熄router
我有諗過其實係隻毒一早潛伏係你部機入面
到12號/13號先引爆

但問題係前排我中過隻綁browser既毒 一時唔小心
係就係清左但都好驚唔只隻malware

所以中細毒都洗機穩陣

即刻摷哂全屋transfer到資料嘅device做backup
先再上去windows update lo

唔得 屋企得個幾隻手指唔撚夠洗
up啲真係好撚重要個啲熄機算

聽日出去買隻3TB啦
升價了
有無人上個月中左呢個毒
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60030&snA=460120

我幾年無裝過防毒 無更新過windows 一直都無事
結果無啦啦中左招 重點係我連點中招都唔知 post入面d人個個都話唔知
最後我唯有開返個windows更新 希望今次無事

正確嚟講係中咗馬木
樓主中咗Locky Ransomware
中嘅原因應該係入中啲有伏嘅link or email
detail唔記得
最好嘅defense其實係唔好亂開link
日日都有人中招

利申:小弟短識有限,幫唔到啲咩
比人hack
有無人知windows 檢查更新檢幾耐 好似卡住左係度

依加個個都走去更新

屌我反而唔敢而家更新呀

我蚊左線由佢自已更新緊

蚊左線更新? 點更
down好晒d patch?

係掛
見佢叫我更新並重新啟動我就蚊左線
重開更得好慢
依家先51
無連上網係咪冇事

睇台仔講,隻病毒主動track無更新3月果個update既windows,所以斷左網佢就搵你唔到,反而咩防毒軟件都無用,而且睇個款唔關上咸網事

台灣今次係頭果批中大量人正恐慌中

個update咩號碼

KB4012215.原來已經裝左

正確嚟講係中咗馬木
detail唔記得
日日都有人中招

你都真係好短
無連上網係咪冇事

睇台仔講,隻病毒主動track無更新3月果個update既windows,所以斷左網佢就搵你唔到,反而咩防毒軟件都無用,而且睇個款唔關上咸網事

台灣今次係頭果批中大量人正恐慌中

個update咩號碼

KB4012215.原來已經裝左

未更新就更新,好小事姐

正確嚟講係中咗馬木
detail唔記得
日日都有人中招

......
有無人知windows 檢查更新檢幾耐 好似卡住左係度

我好耐之前都有試過手動update 但load左一日都冇反應 試過幾次
之後就冇理到
其實好人好姐做乜要熄自動更新
中左毒嘅人,盡快google search MWAV,全面掃毒清左個病毒先(今日幫表哥搞完黎),如果唔係新嘅檔只會不停比隻毒加密,彈叫你比錢個野出黎。加密左嘅檔案,要再用其他方法,要有心理準備多數救唔返。
見話w7 w8今日(13號)已經出左更新檔修復個漏洞
話w10冇呢個漏洞咁話

又有人話 win10都奶野
搞到我都怕冇撚晒D咸片
見到防火牆有野問你就老撚都不允許啦
中左毒嘅人,盡快google search MWAV,全面掃毒清左個病毒先(今日幫表哥搞完黎),如果唔係新嘅檔只會不停比隻毒加密,彈叫你比錢個野出黎。加密左嘅檔案,要再用其他方法,要有心理準備多數救唔返。

安全模式掃毒!
其實好人好姐做乜要熄自動更新

Windows不是正版

我之前試過咁 但我無理佢重新開機 之後又無事

假malware ,出個Spinners 話你中毒

佢仲要有把人聲講英文叫我唔好熄機 唔係會無晒資料之類嘅嘢 不停講 嚇死

我都間唔時彈出黎,究竟係乜鳩黎,得個煩字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞