買電視機 / 換電視機 集中討論區 (29)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
講下姐, 多單元唔一定大聲既

巴打咪平平地試下HW-Q70T先囉, 上面剛有巴打入左成套連後置SWA-9000S, 佢都覺得好正, 同牌子兼容性高, 又可以大部份功能用番電視搖控搞掂, 又可以用Q-SYMPHONY功能

萬一唔夠要升級, 可以上HW-Q900T, 後置喇叭都可以用番Q70T果套SWA-9000S
播4k最好買返部player
起碼apple tv 4k
首先係電視lan 大部分都係得100mbs
另外就解碼能力差
留意返行貨就算係壞panel都係等於total loss, 換panel個價同買新機差唔多
新款電視個解碼能力都高左好多架啦, 不過好多都係100MBPS LAN, 最好用WIFI啦
佢2個月壞panel唔係人為,保養包整/換
佢今次畀個仔打爆就係人為,保養唔包

佢都要諗下個仔會唔會都有機會再打爆,諗吓買水貨
2部水貨價錢=1行貨
如果俾我就等多幾個月等新款機
爆咁細忽可以忍下
果位巴打應該係影音發燒友, 有齊中置左右聲道喇叭, 係估唔到會用LG NANOCELL姐, 我對IPS黑位真係冇好感, 我估SONY A90J OLED 會比較適合佢
佢又少睇電視,oled正啦
32gbps一樣夠行4k 120hz hdr,只係要subsample (yuv422 10bit)

而家個情況其實兩個可能:
有d就認為samsung 2020 機食呢種output會有問題,因為部份電視機比如cx係食到,再加上samsung既機係食到另一部console既4k hdr 120hz signal(rgb);
有部分就認為係就ps5有bug。

reddit/tech site其實都有唔少報導/討論,比如
https://www.flatpanelshd.com/news.php?subaction=showfull&id=1609743966
我有睇吖,可能真係兼容性問題,要時間解決

多謝巴打詳細回覆
應該唔bandwidth 事, 應該係 tv 解碼 / tv 內建 ram buffer 事...
如果你等得就等5月出新款電視

Sony A90J , A80J OLED

LG都會有新OLED
已經唔係發燒友了

都只係睇netflix 同 nas d 片
連一部 hi end bluray 4k player 都冇

只係一組簡單 5.1 , 又唔會聞聲聞畫...
簡單好好睇睇就算

如果係影音友,就唔做煩,3,2 年換一部...
依家只係 Budget 許可下睇下點揀會好d
Samsung mini led唔得?
4k player如果你打機PS5都好夠用,睇碟都唔失禮

如果你少睇電視台,多睇碟或者Netflix,NAS片既話,OLED都幾啱巴打你,如果急換咪LG CX65,唔急咪等下新機,不過OLED 65"你預budget要多D
唯有出去showroom 睇全先,再見步行步...
當然得啦,不過畫面應該都係比OLED爭少少,係光位完勝同唔會燒印
如果你習慣左WebOS,轉用其他系統真係要試左先
巴打想問下你電視同你坐既距離係幾多
巴打唔係用緊75Q70T嗎?
係啊諗住睇下大家75吋會放咩距離,難得見到嗱嗱臨衝出黎問
Btw巴打咁勁仲記得我買75Q70T
3m 都怕會大左dd
而家睇緊55
因為好少巴打用英文名,成日吹水果D我都記得

用成點吖?有冇諗住入埋Soundbar?
我都係唔使驚 睇戲好正
3M睇75係最好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞