買電視機 / 換電視機 集中討論區 (29)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
原來有原裝架

個架有位放?
巴打
我想部40-50寸
budget 6000 左右

暫時係百記兇記睇
shortlist左以下幾部
Samsung TU 7000 / TU8000 / TU8500 LED
Sony X7000G / X8000H
LG UN7100 / 7400 / UN8100

每個牌子型號分別係邊度呢?
功能上好似差唔多
number大d = 新d?

另外sharp 同 panasonic直頭display都冇
會唔會比以上3個牌子差好多呢
抵,平左$2800
拉出dd梳化攝入去掛😂,好過依家咁
幾時出? 想買部電視打機同睇電影

OLED 玩幾耐會收皮?
我推薦以下機種

Samsung 50TU8500
$5790
1. 50HZ 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6500:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角稍差
2. DUAL LED 背光增強色調
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 兼容Dolby Atmos

顏色豐富度:TU8500>TU8000>TU7000

X8000H比X7000G多了一粒影像處理器,同埋行Android TV OS

UN8100與UN7400與UN7100分別係底座唔同,HDMI數量多少

Number大D,一般就係配備多D,畫質好D

Sharp就算吧了

Panasonic大鋪唔係間間有,質素ok
大約5月到出

OLED暫時都有排玩
打下機睇下戲三年內會唔會有燒印?

平時唔會睇電視計
應該唔會,你唔會成日打同一隻game 5-6個鐘應該可以既

主要都係驚HP棒,地圖果D長期會係同一位置顯示既野
點解咁講,IPS除左斜睇顏色唔變淡之外冇優勢
HP 位計,玩三四個鐘再睇陣YouTube有沒幫助?

如果有三四年壽命都唔太差
得掛,我答實唔到
50吋樓下
睇youtube hmvod個啲多
係咪有錢就sony, 平啲就pan 好?
巴打可唔可以影黎睇下個印有幾嚴重?

諗緊買唔買lg cx oled
唔關事

黎,有幾多budget,講黎聽下

要50"??
應該冇人敢保你
因為oled burn-in係視乎係咪固定content同埋畫面既亮度。

以rtings個testhttps://www.rtings.com/tv/learn/real-life-oled-burn-in-test
200nits既槍game播左九千小時都未出印,但最光既新聞台xinn~560小時(wk4)已經開始有印,fifa既分牌都係~840小時(wk6)出印。

如果你用黎玩唔同game,同埋有時打下機有時睇下戲有時睇下電視咁,sdr亮度唔好開太光(就算唔係黑房既室內環境,target 150-250nit peak已足夠),其實風險相對低。

目前我部oled大概年半,
易burn in既內容(新聞台/多hud既ff14)都有睇,但因為我唔係剩係睇呢d內容,所以暫時都冇事。

博唔博就自己考慮啦oled既畫質睇完真係唔會想返轉頭
想買43吋電視
見#0 推介嗰幾款都係兩三千上落
係咪買最貴個隻無死?
睇你預幾多budget
Samsung the frame 同Q80t/q70t大家點睇?frame個tv box好正,q系列要去到q95t先有。同埋佢個wall mount可以同個牆平放。

想請教下各位
部電視突然不停閃啲上面張相咁既鬼影出黎
咁係咪電視開始壞壞地 唔關啲線問題?
上面張相係閃出黎有鬼影既畫面
下面張相係正常既畫面
唔該曬各位
如果係問錯post既 我講定sorry先
睇電視台都係咁?
係吖 轉去邊都係咁
已經所有線重新插過同重開過系統
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞