買電視機 / 換電視機 集中討論區 (29)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
到左啦

如果想耐看就用 自然MODE
我就係見個價咁平先有咁諗法
佢頂到三年當贏咗
但想問多句70T同80T爭接近二千
但出嚟效果係咪值得比個二千?
75Q80T $16500去邊度搵, 如果要買行貨只買到最入門既75TU7000

正常用應該唔係問題啦.
Q80T只係黑位係特定畫面情況會再黑D, 峰值亮度高D, 同埋喇叭數量多(有4個), 其餘沒有分別.

當Q80T貴成40%情況下佢畫面最多只會好10-15%, 如果真係想粗用性價比最高就真係Q70T

好多巴打入完55Q70T再用多出黎既錢買SOUNDBAR

當然有部份更有要求既入左55Q80T, 再配埋SAMSUNG SOUNDBAR開埋Q-SYMPHONY功能黎加強享受, 聲畫都提升
你意思係部機耐用啲 定對眼無咁攰
自然mode 可以睇耐D, 冇太多味精, 對眼無咁攰
我重諗緊
75吋差兩千
75Q70T你有冇問盛澤拎最新價錢, 因為我現在費事問佢了, 我呢D問完又唔係買既人

75Q80T $16500就應該最UPDATED既
我覺得去到75"都係爭2千不如上埋去, 你知75"電視成本貴, 好似抵D
咁soundbar有咩推介
睇巴打你BUDGET

75Q80T 配SAMSUNG SOUNDBAR開Q-SYMPHONY效果比55Q80T好, 因為畫面大, 左右喇叭分開距離夠, 音場更闊, 包圍感更誇張
一萬內有後置
我推薦以下旗艦SOUNDBAR
SAMSUNG HW-Q950T SOUNDBAR - 9.1.4聲道
$9260 水貨
$10780 行貨
https://youtu.be/DsDHm-V-kxo

咁水同行唔會差太遠?
其實我覺得差唔多價行貨比較好, 水貨唔知有冇得用Alexa
https://youtu.be/ueGWxmdiZqo
所以我先會問下畫面會差幾遠
如果得個15-20%就唔會俾多個兩千
重點係我預三至四年後會換
所以無乜太大嘅轉變我應該會係土揀70T
sound bar 呢
55Q70T抵玩唔失禮, 行貨細鋪賣緊$10500架
趁 Sony 2021 新機有得賣上年機減價就買 X9500H 啦
行貨X9500H冇咩點減, 加上點減都唔會平過Q80T水貨, 差太多
對比水貨Q70爭太遠喇
再加上我只係諗住拎嚟過渡用三四年
一下攻頂而家個spec又唔上唔落
就快新年, 巴打要既就快D搵 盛澤影音 安排啦, 佢地可以安排送貨, 裝機, 轉區, 掛牆, 1個月保用, 10天有壞包換

過渡機$4640去邊搵
55Q70T水貨=1/3 55X9500H價錢仲有找
budget 關係就真係冇得揀,價錢差好遠,但如果手頭鬆動 x9500h 先係最佳過渡機,個人意見而已
要更好可以選Q80T, 同X9500H同級, 所以有決心買水貨真係無得輸, 第時換機又可以搬入房用或者送比人都唔失禮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞