買電視機 / 換電視機 集中討論區 (29)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
如果唔想掛牆可以好似以下咁放

Samsung 43TU8000 行貨
$4390
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (6000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統, 多APP
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. 兼容Dolby Atmos

以下水貨推薦FACEBOOK搵 盛澤影音 購買, 可安排送貨, 裝機, 掛牆(有掛牆架買), 10天有壞包換

Samsung 43TU8000 水貨
$3250
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (6000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統, 多APP
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. 兼容Dolby Atmos
7. 鋪頭轉區後系統同行貨一樣, 繁中英介面, 有齊YOUTUBE/NETFLIX, 沒有大陸APP
唔出奇, 唔記得邊個網站話P記HZ1000係BEST TV
P記OLED調教水平唔差架
謝,個架要另外買?
50Hz畫面會唔會好窒?
張圖係其他巴打既, 佢又係SWA-9000S, 個架應該係佢事但搵番黎墊高隻喇叭既, 你冇咪搵D厚書底其他野墊高佢囉, 喇叭唔可以放太低, SOUNDBAR都係唔可以放太低
你打機最高都係行到60HZ

SONY X8500H個100HZ面板睇片畫面係會順暢D, 不過由於HDMI 2.0限制左4K60輸入, 所以100HZ面板只係係睇片, 睇電視時有用, 唔經HDMI輸入時就可以用到

另外SAMSUNG都有AUTO MOTION PLUS功能, 可以令畫面更加順.

巴打係咪最大只可以用43"?? 你放電視位有幾闊? 電視距離坐位有幾遠?
感謝Step巴解答,係呀個位最多都係放43

咁睇,比多一倍錢都用唔著sony個功能

Samsung 抵玩D
如果喜歡SONY可以買KD-43X8000H ($5690), 不過同X8500H一樣黑位差D同對比度低, 如果巴打睇戲唔追求以上既野可以照買
牌子無特別喜好呀,但顏色上想顯示得好D

我諗會tu8000

唔該晒step巴
如果想顏色再豐富D, 可以考慮43TU8500 ($4690)
點睇Sharp部android TV 4T-C50BK1X?有android, avo賣4千幾
冇研究, 冇見過
我買埋後置
點解??
窮了
想問下樓主ips panel係咪暫時唔洗考慮住?
panasonic HX900H用HCX PRO Intelligent 處理器,但用4K ULTRA HD IPS LED LCD / Super Bright Panel Plus
HX800H用4K ULTRA HD / HDR Cinema Display Panel,但粒u用HCX 處理器
兩部都有hdmi 2.1, HDR10+,Dolby Vision, Dolby Atmos
部49x9500h 好正
如果巴打需要5年保養, 顏色自然既, 可以考慮PANASONIC, 不過你要接受IPS黑位發灰, 對比度低既問題

另外佢個HDMI 2.1唔知係咪所有功能有齊, 因為就算只有eARC都可以叫HDMI 2.1, 我唔肯定佢有冇4K120, ALLM, VRR
巴打可唔可以形容下?
回家砌家庭影院啦, 記得開Q-SYMPHONY呀, 分享下感受
咁算了,睇來都係疊埋心水買今年出個d
P記LED TV好興用IPS PANEL, 我諗今年都係一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞