買電視機 / 換電視機 集中討論區 (29)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
可以 但調番又變左同之前一樣咁上下
但佢教人個D真係點撚樣睇電視又灰又黑
睇個新聞台好似打緊dark soul 咁
最緊要可以慢慢自己試,都係樂趣黎
都係
我只係好奇怪D所謂達人專家.......... 點解咁樣set
係咪有咩特別用途 但佢又冇提到
就算打機睇戲我覺得都唔會set 到咁
感覺佢教人set 到好似用projector 睇戲咁
巴打都係入55Q70T水貨?
65Q70T 講真仍功能好強大 in-tv app + software 夠晒
我仲買左隻fire Tv 根本冇咩機會用到
sony 個mon 係靚 但軟件好廢 用得2年越來越慢
我用緊2017年Bravia,軟件都ok啦,本身CPU唔快,所以慢慢用就ok,唔覺好慢
如果想細一個size呢
以下呢部只是高清1366*768, 不是FULLHD機種
LG 27.5吋智能高清電視顯示器 28TN515S-PH
$2380

以下呢部是FULLHD機種
LG 24MT58DF-WH
$1690
咁過癮既呢部
Smart monitor?
呢部係咪冇airplay同smart remote controller?
官網寫有神奇遙控器, AIRPLAY就冇了, 入門機
https://www.eprice.com.tw/tech/talk/1183/5595947/1
PS5玩家把錢花在HDMI2.1不如買好電視
利申返先,我唔係業內人士,以下既terms如有用錯歡迎指正,如果有做開display calibration既巴打親自解釋更好:

巴打你要搞清楚一樣野。
調教(calibration)追求既唔係令個畫面最sharp最搶眼最光等等,而係令你個mon/tv 跟返D65,出返最準確,最貼近創作者原意(creator intent)既畫面。

問題係電視機入面好多功能都係一d「味精」功能(比如強化對比,色彩增強等等)都會令個畫面變到唔「準確」,違背左calibration既目的。所以setting時侯會將呢類功能會熄曬。

如果你睇既真係一個「專業」既人,share既setting理應係一部review sample/client度做完calibration得出既數值。至於你跟佢set定你自己set,視乎你追求既係咩。

寫完下面段野發現有d tl;dr,有興趣了解多d就睇埋下面啦
———————————-

就算熄曬呢類功能,電視大部份預設mode為左吸引顧客,係其它數值上都會特登調教成sharp d。(比如拉高sharpness去銳化輪廓,色彩方面偏向藍色去增加亮度)。呢d setting會令畫面偏離標準,甚至會失去應睇得到既細節位。所以調教時,對比度、清晰度/銳利度(sharpness)、black level等都會用test pattern搵返最「準確」同「正確」(睇得返應睇到既細節)既數值,同埋色彩準確度就會靠調教最麻煩既白平衡(2pt + 10/20pt)同色溫色彩校正。

至於畫面變暗,我估你係指sdr(或者我用non hdr source你可能會明白d)情況下,大部份recommend setting都係假設黑房環境而訂立100nit target,所以你覺得好暗。實際上如果你觀賞環境唔係黑房/有分日間夜間,咁你自己/搵人cal既時候當然唔會以100nits作目標

咁睇到呢度你又會問,咁點解d 專家又唔share返唔同亮度既設定出黎呢?剩係改一改亮度個數咪得囉。

原因係當目標亮度改變,有機會要改埋其它參數即係上面所有既setting都要再verify甚至再調整多一次。所以大部分review site只會share一組setting(用黎做review同testing 既after calibration setting)
你影下你個setting黎睇睇
哦~~~ 原來係咁
我就覺得好怪 佢set 完個效果好似戲院OR 用projector 咁
但佢地個專業人士去調色用背景全黑去做一個standard
感覺好唔現實
睇來我都係味精撚..............
會唔會有D貼近大眾的setting 睇電視呀 打機呀咁
又或者邊D冇用功能disable 左佢
好似睇波咁 如果我唔關個個咩咩清晰度 係會有鬼影出
auto motion plus係應該開, 唔會影響顏色
我自己就係搵咗人cal部電視,就好似三星同iPhone同用電腦睇同一張相個色都有的分別咁,cal個作用就係張部電視張每隻色用電腦校返最準確,白色就係白色,無分冷暖嘅白色,而cal咗嘅電視係唔會令睇嘅人覺得靚咗,因為佢會無咗的味精,佢係完完全全用拍戲個個想比你睇個個色比返你睇,最明顯就係的人塊面個色,你係電視睇以為佢係咁嘅膚色,其實好大機會唔係,就係因為的味精同光暗唔準,所以你係電視就睇唔到最真實嘅顏色,cal完嘅電視唔會存在咩mode,咩mode其實都係的光暗度對比度加加減減咁,所以cal完嘅電視係無野要再set,除左少少光暗分明可能要set唔同
巴打CAL一次要幾錢到?
其實唔同preset係入面既處理點都係有小小分別,我相信幫你cal果個人都唔會叫你將呢組setting抄其它preset度

同埋見你咁講,好奇一問,佢有冇幫你整埋game mode?定直接用calibrate用既preset打機?
我因為用三腥,無dv,就千八,cal sdr 同hdr,有dv 就二千二,就3樣都cal,如果係買水貨電視,我其都建議去cal咗佢,用平咗嘅錢去cal都無買行咁貴,仲要可以畫質準左對比度高咗
想請教:三星電視並唔支援Dolby Vision,如果睇有DV嘅Netflix 電影會轉為什麼格式?會唔會冇咁靚?
HDR10,唔差得多
係,因為同一個太子同一個型號,出廠都部部都唔同,部機的色唔準,就算我擺個cal完個個報告上黎都冇用,因為佢連的紅黃藍色同有高有低
Game個到佢就無校我set 用唔用咩,不過佢有建議過唔好開game mode,佢最主要都係幫我開ps4個hdr嚟set,好奇怪,有的game有hdr個的,唔開game mode係電視setting 都會係hdr
小弟本身想買L豬 oleg
追左幾個post 發現原來咁差
所以想問下有乜電視推薦
48-50” buget 12k左右
平時會開ps玩,主要睇youtube netflix
LG OLED唔差吖巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞