買電視機 / 換電視機 集中討論區 (29)

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
壞咗啦
畫面有一排橫線跳吓跳吓,係熱門壞法之一
死線啲frd
仲諗住可以用多幾年 估唔到5年幾就壞

我睇左post既推介 都睇岩左部心水型號
LG 49UN7400PCA
但想問下依個同LG 49UN7100PCA其實有咩分別
唔該晒師兄解答先
hi師兄
我都估唔到會突然壞夜晚食飯既時候仲好地地
如果整會唔會好貴同煩 定直接買過部好過
5年幾機唔好整喇,買過部啦
爬完文 原本分別係個底座
見到樓主講Samsung 50TU8000 水貨加埋牆架 5千有找 有啲吸引

叧外想問下一個比較離題嘅問題 講定唔好意思先
我屋企用緊LG既LSW440B牆架
各位師兄知唔知依個架岩唔岩LG 49UN7400PCA用
都會換架喇
爬完文 岩心水有LG 49UN7400PCA同水貨samsung 50tu8000
等過兩日放假去睇下實物就買
吖媽最大娛樂係睇電視部電視依架壞成咁 我吖媽都無心機
55吋 建議距離幾大
想用水貨電視+sound
加埋都好似抵過50吋x9500 行
X9500H其實有無得唔按個收音咪
直接講hey google就有反應?
https://4kmedia.org/
年幾前我係呢度download
今日送q80t 有冇巴打可以share set機攻略
你用內置player/support 4k hdr player播
部份片係電視廠整黎sell/demo電視,bitrate比較高(60~90Mbps)而且係hdr
用電腦經hdmi播就要用返岩既hdr setting
1.8-2米
youtube 4k hdr
LSW440B唔啱用

我推薦以下水貨,排埋牆都係$4700上下,如果有興趣可以Facebook搵 盛澤影音 購買,佢地可以安排送貨,安裝,掛牆,10天有壞包換

Samsung 50TU8000 水貨
$3980
1. 50HZ VA PANEL, 對比度高 (6000:1), 黑位更黑, 可視角稍差
2. 有AirPlay 2
3. TIZEN OS系統, 多APP
4. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
5. Crystal Processor 4K 影像處理器
6. 兼容Dolby Atmos

另外如果夠空間,本樓主誠意推薦以下水貨機種,蔗渣價燒鵝味,行貨賣緊$10600,水貨你掛埋牆都係$5200左右,如果有興趣可以Facebook搵 盛澤影音 購買,佢地可以安排送貨,安裝,掛牆,10天有壞包換

Samsung 55Q70T 水貨
$4640
1. 100HZ 廣色域量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 顏色更豐富, 可視角稍差, 畫面順暢
2. DUAL LED 背光增強色調, EDGE LED
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統, 多APP
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. HDMI 2.1, 支援4K120, VRR, ALLM
8. 兼容Dolby Atmos
應該唔可以
圖像模式可以試下自然mode或者電影mode,色溫就用標準
150-250nit peak 係入面畫面setting 出埋數值 ? 平時睇TV 好少轉 setting
應該唔可以,因為電視冇收音mic
電視試下去google play store睇下有冇Netflix更新, 更新完之後按實remote power制5秒去reboot部電視, 電話記得更新Netflix, 之後再試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞